In totaal hebben ongeveer 40.500 mensen zaterdag in Frankrijk deelgenomen aan de 19de zaterdagbetoging van de gele hesjes, van wie 5.000 in Parijs.

Rond 17 uur begonnen de betogers na een rustige optocht uiteen te gaan, maar een groep keerde naar het centrum van Parijs terug. Op de boulevard de Strasbourg werd deze groep tegengehouden door de ordetroepen, die de weg met manschappen en vrachtwagens hadden versperd en traangas inzetten om de menigte, met voorop jongeren met de kap van hun sweater over het hoofd en een sjaal voor hun neus en mond, uiteen te drijven.

Verscheidene vuilnisbakken waren in brand gestoken, de venster van een bank stukgeslagen en een geldautomaat beschadigd. Al snel kwam politieversterking ter plaatse, die de branden bluste met het waterkanon.

Daarna verspreidden de betogers zich in de omliggende straten. Om 17 uur waren volgens de prefectuur in de Franse hoofdstad 70 mensen opgepakt, 6.825 mensen preventief gecontroleerd en 49 mensen geverbaliseerd in zones waar niet betoogd mocht worden.

Verboden terrein

Op meerdere plaatsen in Frankrijk, zoals de Champs-Elysée in Parijs, waren betogingen verboden. Er waren voor het eerst soldaten ontplooid om officiële gebouwen en gevoelige sites te beschermen.

In Nice braken zaterdagnamiddag rellen uit toen enkele honderden betogers een zone trachtten binnen te dringen waar ze niet mochten manifesteren. De politie zette traangas in, zo is ter plaatse vastgesteld.

Verscheidene honderden 'gele hesjes' waren aan het station Thiers in Nice bijeengekomen. De toestand liep na twee uur uit de hand, toen enkele honderden betogers al rennend de verboden zone trachtten te binnen te dringen. De ordetroepen repliceerden met veel traangas.

Ook in Montpellier, waar 4.500 gele hesjes de straat op trokken, kwam het tot schermutselingen met de politie. De ordetroepen vuurden traangasgranaten af toen ze door betogers met blikjes en flessen bekogeld werden.

'Republikeinse orde gehandhaafd'

Dankzij de richtlijnen om vastberaden tegen vandalen en relschoppers op te treden, 'kon de orde gehandhaafd' en geweld vermeden worden, verklaarde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner.

Vorige zaterdag betoogden nog 32.000 gele hesjes in het hele land, van wie 10.000 in Parijs. Toen richtten relschoppers heel wat schade aan op de Champs-Elysées, wat tot een drastische verscherping van de veiligheidsmaatregelen leidde. Aan de kant van de gele hesjes, die de cijfers van de autoriteiten tegenspraken en een eigen methode van tellen gebruikten, was sprake van 127.212 betogers deze zaterdag over het hele land.

'Vandaag werd de republikeinse orde gehandhaafd', verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken op de place Beauvau. Hij zei dat in heel Frankrijk 233 betogers werden opgepakt, dat 172 mensen door de politie in voorlopige hechtenis werden gehouden en dat 107 mensen geverbaliseerd werden omdat ze aan verboden bijeenkomsten trachtten deel te nemen.

In totaal hebben ongeveer 40.500 mensen zaterdag in Frankrijk deelgenomen aan de 19de zaterdagbetoging van de gele hesjes, van wie 5.000 in Parijs. Rond 17 uur begonnen de betogers na een rustige optocht uiteen te gaan, maar een groep keerde naar het centrum van Parijs terug. Op de boulevard de Strasbourg werd deze groep tegengehouden door de ordetroepen, die de weg met manschappen en vrachtwagens hadden versperd en traangas inzetten om de menigte, met voorop jongeren met de kap van hun sweater over het hoofd en een sjaal voor hun neus en mond, uiteen te drijven. Verscheidene vuilnisbakken waren in brand gestoken, de venster van een bank stukgeslagen en een geldautomaat beschadigd. Al snel kwam politieversterking ter plaatse, die de branden bluste met het waterkanon. Daarna verspreidden de betogers zich in de omliggende straten. Om 17 uur waren volgens de prefectuur in de Franse hoofdstad 70 mensen opgepakt, 6.825 mensen preventief gecontroleerd en 49 mensen geverbaliseerd in zones waar niet betoogd mocht worden.Op meerdere plaatsen in Frankrijk, zoals de Champs-Elysée in Parijs, waren betogingen verboden. Er waren voor het eerst soldaten ontplooid om officiële gebouwen en gevoelige sites te beschermen. In Nice braken zaterdagnamiddag rellen uit toen enkele honderden betogers een zone trachtten binnen te dringen waar ze niet mochten manifesteren. De politie zette traangas in, zo is ter plaatse vastgesteld.Verscheidene honderden 'gele hesjes' waren aan het station Thiers in Nice bijeengekomen. De toestand liep na twee uur uit de hand, toen enkele honderden betogers al rennend de verboden zone trachtten te binnen te dringen. De ordetroepen repliceerden met veel traangas. Ook in Montpellier, waar 4.500 gele hesjes de straat op trokken, kwam het tot schermutselingen met de politie. De ordetroepen vuurden traangasgranaten af toen ze door betogers met blikjes en flessen bekogeld werden. Dankzij de richtlijnen om vastberaden tegen vandalen en relschoppers op te treden, 'kon de orde gehandhaafd' en geweld vermeden worden, verklaarde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner.Vorige zaterdag betoogden nog 32.000 gele hesjes in het hele land, van wie 10.000 in Parijs. Toen richtten relschoppers heel wat schade aan op de Champs-Elysées, wat tot een drastische verscherping van de veiligheidsmaatregelen leidde. Aan de kant van de gele hesjes, die de cijfers van de autoriteiten tegenspraken en een eigen methode van tellen gebruikten, was sprake van 127.212 betogers deze zaterdag over het hele land. 'Vandaag werd de republikeinse orde gehandhaafd', verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken op de place Beauvau. Hij zei dat in heel Frankrijk 233 betogers werden opgepakt, dat 172 mensen door de politie in voorlopige hechtenis werden gehouden en dat 107 mensen geverbaliseerd werden omdat ze aan verboden bijeenkomsten trachtten deel te nemen.