De 19-jarige Adel Kermiche, die werd geïdentificeerd als een van de daders van de aanval in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray, bij Rouen, werd op 18 maart vrijgelaten na tien maanden hechtenis. De onderzoeksrechter motiveerde toen zijn beslissing dat de jongeman 'zijn fouten had ingezien' en ook 'zelfmoordneigingen' vertoonde tijdens zijn opsluiting. Nu noemt de Franse premier Manuel Valls die beslissing 'een mislukking.'

'Dit moet de magistraten tot een andere aanpak brengen, dossier per dossier', aldus Valls. Hij vindt het echter te gemakkelijk om de rechters verantwoordelijk te houden voor de terreurdaad.

Parket ging in beroep

Het parket van Parijs besliste in maart in beroep te gaan tegen de verordening van de onderzoeksrechter, die ze 'weinig overtuigend' vond. Het parket voerde aan dat door de voorziene beperkingen van de juridische controle volledig naast de context van dit dossier wordt gegrepen. 'Onder deze omstandigheden is het niet aangewezen een tweede kans te geven, want het risico op recidive is erg groot in geval van een invrijheidstelling', meende het Openbaar Ministerie toen. De raadkamer volgde het advies van het parket niet. (BELGA/TE/JVL)

De 19-jarige Adel Kermiche, die werd geïdentificeerd als een van de daders van de aanval in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray, bij Rouen, werd op 18 maart vrijgelaten na tien maanden hechtenis. De onderzoeksrechter motiveerde toen zijn beslissing dat de jongeman 'zijn fouten had ingezien' en ook 'zelfmoordneigingen' vertoonde tijdens zijn opsluiting. Nu noemt de Franse premier Manuel Valls die beslissing 'een mislukking.''Dit moet de magistraten tot een andere aanpak brengen, dossier per dossier', aldus Valls. Hij vindt het echter te gemakkelijk om de rechters verantwoordelijk te houden voor de terreurdaad. Het parket van Parijs besliste in maart in beroep te gaan tegen de verordening van de onderzoeksrechter, die ze 'weinig overtuigend' vond. Het parket voerde aan dat door de voorziene beperkingen van de juridische controle volledig naast de context van dit dossier wordt gegrepen. 'Onder deze omstandigheden is het niet aangewezen een tweede kans te geven, want het risico op recidive is erg groot in geval van een invrijheidstelling', meende het Openbaar Ministerie toen. De raadkamer volgde het advies van het parket niet. (BELGA/TE/JVL)