Een delegatie van vier Franse parlementariërs - geleid door socialist Gerard Bapt - ging op de koffie bij de Syrische president Bashar al-Assad. Het gaat om de eerste ontmoeting van die aard sinds Frankrijk in 2012 de ambassade in het land sloot en verkondigde dat Assad alle legitimiteit verloren had. Dat bericht persagentschap Reuters.

'We praten niet met Assad en zijn kliek'

Het reisje van het viertal zou de toestemming van de Franse Buitenlandse Zaken niet wegdragen. Het ministerie stelde dat het de missie niet steunt. 'De positie van Frankrijk is duidelijk. We praten niet met Assad en zijn kliek', zei een diplomatieke bron volgens het persagentschap.

Volgens Reuters denken meerdere Europese diplomaten echter aan zulke persoonlijke uitjes, omdat ze vinden dat het tijd is voor communicatie met Damascus. Na vier jaar is de revolutie er namelijk nog niet in geslaagd de regering-Assad omver te werpen.

Sinds het begin van de oorlog in Syrië eist Frankrijk het vertrek van de Syrische president. Het land steunt de zogenaamde 'gematigde oppositie' in Syrië op militair en politiek vlak. Een oplossing voor het conflict moet volgens Frankrijk, zo schrijft Belga, dan ook gezocht worden in onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van die oppositie en elementen van het Syrische regime. Assad kan volgens Parijs echter geen deel uitmaken van die oplossing.

'Strijd tegen IS niet zonder Syrië'

Daar was de vierkoppige delegatie het niet mee eens. Een ander lid, Jacques Myard, bevestigde het bezoek aan Reuters. 'Ons bezoek betekent niet dat we steunen wat hier gebeurd is', zei hij op BFM TV. 'Het doel is het regime van Assad beter te begrijpen, omdat we niet geloven dat we Islamitische Staat (IS) zonder Syrië kunnen bestrijden.' Myard voegde er nog aan toe, dat bepaalde landen die door Frankrijk als bondgenoten in de regio worden beschouwd, hun rol niet spelen in de strijd tegen de extremisten.

De gesprekken tussen de eigenzinnige Franse parlementsleden en Assad zouden volgens het Syrische staatspersagentschap over de 'uitdagingen van de Arabische en Europese regio's, voornamelijk in verband met terrorisme' zijn gegaan, aldus nog Reuters.

Assad zou daarbij gezegd hebben, dat 'Syrië altijd samenwerking tussen staten aanmoedigt als de meest effectieve manier om de verspreiding van terrorisme te stoppen en het uit te roeien'.

Geen toenadering

De Syrische president roept herhaaldelijk op tot internationale samenwerking in de strijd tegen de islamistische militanten. Assad liet de Verenigde Staten zelfs toe luchtaanvallen uit te voeren tegen IS-stellingen in Syrië. Toch weigeren het Verenigd Koninkrijk, de VS en dus ook Frankrijk publiekelijk nog steeds toenadering tot het Syrische regime. Zo schrijft Reuters.

Het conflict in Syrië heeft de afgelopen vier jaar aan meer dan 210.000 mensen het leven gekost. (WB)

Een delegatie van vier Franse parlementariërs - geleid door socialist Gerard Bapt - ging op de koffie bij de Syrische president Bashar al-Assad. Het gaat om de eerste ontmoeting van die aard sinds Frankrijk in 2012 de ambassade in het land sloot en verkondigde dat Assad alle legitimiteit verloren had. Dat bericht persagentschap Reuters.Het reisje van het viertal zou de toestemming van de Franse Buitenlandse Zaken niet wegdragen. Het ministerie stelde dat het de missie niet steunt. 'De positie van Frankrijk is duidelijk. We praten niet met Assad en zijn kliek', zei een diplomatieke bron volgens het persagentschap.Volgens Reuters denken meerdere Europese diplomaten echter aan zulke persoonlijke uitjes, omdat ze vinden dat het tijd is voor communicatie met Damascus. Na vier jaar is de revolutie er namelijk nog niet in geslaagd de regering-Assad omver te werpen.Sinds het begin van de oorlog in Syrië eist Frankrijk het vertrek van de Syrische president. Het land steunt de zogenaamde 'gematigde oppositie' in Syrië op militair en politiek vlak. Een oplossing voor het conflict moet volgens Frankrijk, zo schrijft Belga, dan ook gezocht worden in onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van die oppositie en elementen van het Syrische regime. Assad kan volgens Parijs echter geen deel uitmaken van die oplossing.Daar was de vierkoppige delegatie het niet mee eens. Een ander lid, Jacques Myard, bevestigde het bezoek aan Reuters. 'Ons bezoek betekent niet dat we steunen wat hier gebeurd is', zei hij op BFM TV. 'Het doel is het regime van Assad beter te begrijpen, omdat we niet geloven dat we Islamitische Staat (IS) zonder Syrië kunnen bestrijden.' Myard voegde er nog aan toe, dat bepaalde landen die door Frankrijk als bondgenoten in de regio worden beschouwd, hun rol niet spelen in de strijd tegen de extremisten.De gesprekken tussen de eigenzinnige Franse parlementsleden en Assad zouden volgens het Syrische staatspersagentschap over de 'uitdagingen van de Arabische en Europese regio's, voornamelijk in verband met terrorisme' zijn gegaan, aldus nog Reuters.Assad zou daarbij gezegd hebben, dat 'Syrië altijd samenwerking tussen staten aanmoedigt als de meest effectieve manier om de verspreiding van terrorisme te stoppen en het uit te roeien'.De Syrische president roept herhaaldelijk op tot internationale samenwerking in de strijd tegen de islamistische militanten. Assad liet de Verenigde Staten zelfs toe luchtaanvallen uit te voeren tegen IS-stellingen in Syrië. Toch weigeren het Verenigd Koninkrijk, de VS en dus ook Frankrijk publiekelijk nog steeds toenadering tot het Syrische regime. Zo schrijft Reuters.Het conflict in Syrië heeft de afgelopen vier jaar aan meer dan 210.000 mensen het leven gekost. (WB)