In een kruidenierszaak in het Franse Bordeaux hing plots een bordje dat verschillende openingsuren voorstelde voor mannen en vrouwen. Het initiatief kwam van de 24-jarige eigenaar die zich tot de islam bekeerde. 'Zusters' werd nu verzocht op zaterdagen en zondagen hun inkopen te doen, 'broeders' konden op weekdagen in de winkel terecht.

'Als vrouwen een man leren kennen, kan dat leiden tot overspel'

Volgens de eigenaar, Jean-Baptiste Michalon, was het initiatief niet slecht bedoeld en wilde hij klanten niet verbieden om op bepaalde dagen de zaak te bezoeken. Dat schrijft France 24.

'We deden dit op verzoek van zusters die liever over de vloer kwamen wanneer mijn vrouw aan het werk was', verklaarde Michalon tegenover persagentschap Agence France-Presse. 'We verkopen hier ook kleren, dus ik dacht dat het praktisch zou zijn. Als een vrouw zich ongemakkelijk voelt bij een man, helpt mijn vrouw haar. Met een man kunnen ze kennismaken, wat kan leiden tot overspel', zei hij voorts nog volgens Le Parisien.

'Het bordje was enkel bedoeld voor klanten die begrijpen dat het mengen van gender door de islam verboden wordt. Het was geen verplichting, ik wist niet dat dit tegen de wet was', klonk het nog volgens France 24.

'In strijd met waarden republiek'

De Franse strafwetgeving voorziet boetes tot 45.000 euro en maximaal drie jaar cel voor discriminatie op grond van gender. 'Mensen bestempelen het als discriminatie. Maar in hammams (of stoombaden) zijn er toch ook aparte openingstijden voor mannen en vrouwen?', verdedigde Michalon zich.

De burgemeester van Bordeaux, Alain Juppé - ooit nog eerste minister onder Jacques Chirac, zei dat het bordje 'volledig in strijd is met de republikeinse regels over gelijkheid' en vroeg naar een onderzoek.

'Zelfs ten tijde van profeet bestonden zulke regels niet'

Tareq Oubrou, de imam van de belangrijkste moskee in de stad, was geschokt over de aankondiging van de kruidenier. 'Zelfs ten tijde van de profeet bestonden zulke regels niet', zei hij tegen France 3 TV. 'Het is wat vreemd om genders te proberen scheiden in een cultuur waar gelijkheid sterk verankerd is. Misschien was de keuze van de eigenaar veeleer persoonlijk dan theologisch.'

'Ik wil de wet niet met de voeten treden', besloot Michalon die het bordje ondertussen alweer heeft opgeborgen. (WB)

In een kruidenierszaak in het Franse Bordeaux hing plots een bordje dat verschillende openingsuren voorstelde voor mannen en vrouwen. Het initiatief kwam van de 24-jarige eigenaar die zich tot de islam bekeerde. 'Zusters' werd nu verzocht op zaterdagen en zondagen hun inkopen te doen, 'broeders' konden op weekdagen in de winkel terecht.Volgens de eigenaar, Jean-Baptiste Michalon, was het initiatief niet slecht bedoeld en wilde hij klanten niet verbieden om op bepaalde dagen de zaak te bezoeken. Dat schrijft France 24.'We deden dit op verzoek van zusters die liever over de vloer kwamen wanneer mijn vrouw aan het werk was', verklaarde Michalon tegenover persagentschap Agence France-Presse. 'We verkopen hier ook kleren, dus ik dacht dat het praktisch zou zijn. Als een vrouw zich ongemakkelijk voelt bij een man, helpt mijn vrouw haar. Met een man kunnen ze kennismaken, wat kan leiden tot overspel', zei hij voorts nog volgens Le Parisien.'Het bordje was enkel bedoeld voor klanten die begrijpen dat het mengen van gender door de islam verboden wordt. Het was geen verplichting, ik wist niet dat dit tegen de wet was', klonk het nog volgens France 24.De Franse strafwetgeving voorziet boetes tot 45.000 euro en maximaal drie jaar cel voor discriminatie op grond van gender. 'Mensen bestempelen het als discriminatie. Maar in hammams (of stoombaden) zijn er toch ook aparte openingstijden voor mannen en vrouwen?', verdedigde Michalon zich.De burgemeester van Bordeaux, Alain Juppé - ooit nog eerste minister onder Jacques Chirac, zei dat het bordje 'volledig in strijd is met de republikeinse regels over gelijkheid' en vroeg naar een onderzoek.Tareq Oubrou, de imam van de belangrijkste moskee in de stad, was geschokt over de aankondiging van de kruidenier. 'Zelfs ten tijde van de profeet bestonden zulke regels niet', zei hij tegen France 3 TV. 'Het is wat vreemd om genders te proberen scheiden in een cultuur waar gelijkheid sterk verankerd is. Misschien was de keuze van de eigenaar veeleer persoonlijk dan theologisch.''Ik wil de wet niet met de voeten treden', besloot Michalon die het bordje ondertussen alweer heeft opgeborgen. (WB)