Het vermoedelijke brein van de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud uit Molenbeek, is omgekomen bij de inval in het Franse Saint-Denis woensdag.

Hij werd geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken, zegt de procureur in Parijs. Over het lot van de Franse terrorist bestond lang onduidelijkheid.

Syrië

De Franse regering zegt ook dat geen enkel EU-land de terugkeer van Abaaoud, van wie werd verondersteld dat hij zich nog in Syrië bevond, heeft gemeld.

'Wij hebben geen enkele info ontvangen van een Europees land waar Abaaoud gepasseerd is voor hij in Frankrijk aankwam,' zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve op een persconferentie, 'die erop wees dat hij in Europa was en onderweg naar ons land. Het was pas om 16 november, na de aanslagen dus, dat de inlichtingendienst van een niet-Europees land ons meldde dat ze weet had van zijn aanwezigheid in Griekenland'.

Lees ook: Hoe kan de meest gezochte Belgische Syriëstrijder zich plots in Parijs bevinden?

Verijdeld

Abdelhamid Abaaoud heeft mogelijk een rol gespeeld in vier andere, verijdelde aanslagen. Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve.

Zo zou het de bedoeling geweest zijn om in april verschillende kerken in de Parijse voorstad Villejuif aan te vallen.

Thalys

De onderzoekers proberen ook nog steeds te achterhalen of Abaaoud betrokken was bij de verijdelde aanslag op een Thalys-trein in augustus, zegt Cazeneuve. De Franse autoriteiten pakten in augustus ook een vermoedelijke jihadist op, die in Syrië was sinds 2004, en die verklaarde dat hij door Abaaoud getraind was.

De verdachte had opdracht gekregen om een terreurdaad te plegen in Frankrijk of een ander Europees land, zegt de minister. (AVE/SD/KVDA)

Het vermoedelijke brein van de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud uit Molenbeek, is omgekomen bij de inval in het Franse Saint-Denis woensdag. Hij werd geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken, zegt de procureur in Parijs. Over het lot van de Franse terrorist bestond lang onduidelijkheid. De Franse regering zegt ook dat geen enkel EU-land de terugkeer van Abaaoud, van wie werd verondersteld dat hij zich nog in Syrië bevond, heeft gemeld.'Wij hebben geen enkele info ontvangen van een Europees land waar Abaaoud gepasseerd is voor hij in Frankrijk aankwam,' zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve op een persconferentie, 'die erop wees dat hij in Europa was en onderweg naar ons land. Het was pas om 16 november, na de aanslagen dus, dat de inlichtingendienst van een niet-Europees land ons meldde dat ze weet had van zijn aanwezigheid in Griekenland'.Lees ook: Hoe kan de meest gezochte Belgische Syriëstrijder zich plots in Parijs bevinden? Abdelhamid Abaaoud heeft mogelijk een rol gespeeld in vier andere, verijdelde aanslagen. Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve. Zo zou het de bedoeling geweest zijn om in april verschillende kerken in de Parijse voorstad Villejuif aan te vallen.De onderzoekers proberen ook nog steeds te achterhalen of Abaaoud betrokken was bij de verijdelde aanslag op een Thalys-trein in augustus, zegt Cazeneuve. De Franse autoriteiten pakten in augustus ook een vermoedelijke jihadist op, die in Syrië was sinds 2004, en die verklaarde dat hij door Abaaoud getraind was. De verdachte had opdracht gekregen om een terreurdaad te plegen in Frankrijk of een ander Europees land, zegt de minister. (AVE/SD/KVDA)