In Frankrijk is de eerste ronde voor de parlementsverkiezingen begonnen, met een magere kiesopkomst. Vijf weken na de presidentsverkiezing zijn de burgers van de op een na grootste economie van Europa opgeroepen de 577 zetels in het parlement opnieuw te bestemmen.

Met een magere kiesopkomst is in Frankrijk de eerste ronde van de verkiezingen voor de nationale assemblee begonnen. Tegen de middag had volgens Binnenlandse Zaken slechts 21,1 procent van de kiesgerechtigde Fransen zijn stem afgegeven.

Vijf jaar geleden was dat op hetzelfde tijdstip nog 22,6 procent. De kiesopkomst lag toen op het eind bij slechts 60 procent. De kiesopkomst in de tweede ronde lag toen bij 80 procent.

Machtswissel

Volgens peilingen komt het wellicht tot een machtswissel. De opinieonderzoekers zien de socialistische partij van de nieuwe president François Hollande winnen. De tot nog toe dominerende UMP wordt nauwelijks kansen op een meerderheid toegedicht. De rechts-conservatieve partij was op het laatst helemaal op de niet herkozen president Nicolas Sarkozy afgestemd.

Twee rondes

Het definitieve resultaat zal pas na de tweede stemronde over een week vaststaan. Om al in de eerste ronde verkozen te worden, hebben de kandidaten een absolute meerderheid in hun kieskring nodig. Daar slagen maar weinigen in. In de andere kieskringen volgt er op 17 juni een tweede ronde met alle kandidaten die minstens 12,5 procent van de stemmen van de ingeschreven kiezers hebben behaald.

In totaal zijn rond de 46 miljoen Fransen kiesgerechtigd. De stembureaus op het Europese vasteland openden zondagmorgen om 8.00 uur de deuren. De eerste exitpolls worden na sluiting van de laatste kiesbureaus om 20.00 uur verwacht. Zaterdag werd al in de overzeese gebieden gestemd, die zoals de Caraïbische eilanden Guadeloupe en Martinique ver westelijk van het Franse vaderland liggen. (Belga/SD)


In Frankrijk is de eerste ronde voor de parlementsverkiezingen begonnen, met een magere kiesopkomst. Vijf weken na de presidentsverkiezing zijn de burgers van de op een na grootste economie van Europa opgeroepen de 577 zetels in het parlement opnieuw te bestemmen. Met een magere kiesopkomst is in Frankrijk de eerste ronde van de verkiezingen voor de nationale assemblee begonnen. Tegen de middag had volgens Binnenlandse Zaken slechts 21,1 procent van de kiesgerechtigde Fransen zijn stem afgegeven. Vijf jaar geleden was dat op hetzelfde tijdstip nog 22,6 procent. De kiesopkomst lag toen op het eind bij slechts 60 procent. De kiesopkomst in de tweede ronde lag toen bij 80 procent.MachtswisselVolgens peilingen komt het wellicht tot een machtswissel. De opinieonderzoekers zien de socialistische partij van de nieuwe president François Hollande winnen. De tot nog toe dominerende UMP wordt nauwelijks kansen op een meerderheid toegedicht. De rechts-conservatieve partij was op het laatst helemaal op de niet herkozen president Nicolas Sarkozy afgestemd. Twee rondesHet definitieve resultaat zal pas na de tweede stemronde over een week vaststaan. Om al in de eerste ronde verkozen te worden, hebben de kandidaten een absolute meerderheid in hun kieskring nodig. Daar slagen maar weinigen in. In de andere kieskringen volgt er op 17 juni een tweede ronde met alle kandidaten die minstens 12,5 procent van de stemmen van de ingeschreven kiezers hebben behaald. In totaal zijn rond de 46 miljoen Fransen kiesgerechtigd. De stembureaus op het Europese vasteland openden zondagmorgen om 8.00 uur de deuren. De eerste exitpolls worden na sluiting van de laatste kiesbureaus om 20.00 uur verwacht. Zaterdag werd al in de overzeese gebieden gestemd, die zoals de Caraïbische eilanden Guadeloupe en Martinique ver westelijk van het Franse vaderland liggen. (Belga/SD)