Toen Frankrijk en Italië in het voorjaar in de clinch gingen over de opvang van de Noord-Afrikaanse migrantenstroom richting Europa, schonden ze volgens eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmstrom de geest van het Schengenverdrag.

De Zweedse erkende wel dat noch Italië, noch Frankrijk de regels met de voeten getreden hebben. Hun stappen zouden 'vanuit een formeel standpunt (...) in lijn met het Europees recht' zijn. 'Niettemin', voegt ze er echter aan toe 'betreur ik dat de geest van de Schengenregels niet ten volle gerespecteerd is.'

Vluchtelingenstroom

De Arabische Lente zette vanuit Noord-Afrika - vooral via Libië en Tunesië - een vluchtelingenstroom op gang. Ruim 25.000, voornamelijk economische, vluchtelingen zetten in soms erbarmelijke omstandigheden koers naar Italië.

Omdat Rome niet alleen wilde opdraaien voor die mensen, deelde het tijdelijke verblijfsvergunningen uit. Op die manier konden de vluchtelingen vrij uitzwermen over zowat alle landen van Europa. Vooral Frankrijk bleek daarbij populair: dat land telt immers heel wat Noord-Afrikaanse minderheden.

Blokkade

Na Rome schoot daarop Parijs in een Franse furie en blokkeerde treinen aan de grens. Het voerde zelfs opnieuw controles uit op het grensoverschrijdend verkeer. Malstrom betreurt dat en ziet de nood aan een 'coherente interpretatie en vlotte implementatie' van de

Schengenregels rond het vrij verkeer.' Volgens haar 'een van de meest tastbare, populaire en succesvolle verwezenlijkingen van het Europese project'.

Frankrijk en Italië riepen na de strubbelingen op tot een herziening van het Schengenakkoord, dat een vrij verkeer van goederen, diensten en personen voorziet. Heel wat andere lidstaten stonden daar echter niet op te wachten. Malstrom stelt voor de regels sterk te evalueren en monitoren. De commissie zal daartoe voorstellen op tafel leggen in september. (Belga/SD)

Toen Frankrijk en Italië in het voorjaar in de clinch gingen over de opvang van de Noord-Afrikaanse migrantenstroom richting Europa, schonden ze volgens eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmstrom de geest van het Schengenverdrag. De Zweedse erkende wel dat noch Italië, noch Frankrijk de regels met de voeten getreden hebben. Hun stappen zouden 'vanuit een formeel standpunt (...) in lijn met het Europees recht' zijn. 'Niettemin', voegt ze er echter aan toe 'betreur ik dat de geest van de Schengenregels niet ten volle gerespecteerd is.' Vluchtelingenstroom De Arabische Lente zette vanuit Noord-Afrika - vooral via Libië en Tunesië - een vluchtelingenstroom op gang. Ruim 25.000, voornamelijk economische, vluchtelingen zetten in soms erbarmelijke omstandigheden koers naar Italië. Omdat Rome niet alleen wilde opdraaien voor die mensen, deelde het tijdelijke verblijfsvergunningen uit. Op die manier konden de vluchtelingen vrij uitzwermen over zowat alle landen van Europa. Vooral Frankrijk bleek daarbij populair: dat land telt immers heel wat Noord-Afrikaanse minderheden. Blokkade Na Rome schoot daarop Parijs in een Franse furie en blokkeerde treinen aan de grens. Het voerde zelfs opnieuw controles uit op het grensoverschrijdend verkeer. Malstrom betreurt dat en ziet de nood aan een 'coherente interpretatie en vlotte implementatie' van de Schengenregels rond het vrij verkeer.' Volgens haar 'een van de meest tastbare, populaire en succesvolle verwezenlijkingen van het Europese project'. Frankrijk en Italië riepen na de strubbelingen op tot een herziening van het Schengenakkoord, dat een vrij verkeer van goederen, diensten en personen voorziet. Heel wat andere lidstaten stonden daar echter niet op te wachten. Malstrom stelt voor de regels sterk te evalueren en monitoren. De commissie zal daartoe voorstellen op tafel leggen in september. (Belga/SD)