François Fillon wint Republikeinse voorverkiezing in Frankrijk

Frans politicus François Fillon wint de voorverkiezingen van de Republikeinse partij © REUTERS

Oud-premier François Fillon wordt de Republikeinse kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen. Zijn tegenstander Alain Juppé heeft zijn nederlaag toegegeven.

Volgens de voorlopige resultaten behaalde François Fillon in de tweede ronde van de primaires rond de 66,5 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, Alain Juppé, moet het met 33,5 procent stellen, meldt de krant Le Figaro. Dat volstond voor Juppé om Fillon te feliciteren met zijn ‘vrij ruime overwinning’.

François Fillon en Alain Juppé
François Fillon en Alain Juppé© AFP

Beide kandidaten voerden campagne voor nog meer economische ‘liberalisering’, besparingen in de zachte sectoren en maatregelen tegen de migratie. De 62-jarige Fillon gaat in zijn economische liberaliseringsijver wel nog een stuk verder dan Juppé.

In de eerste ronde vorige week won Fillon ook al riant met 44% tegenover 28% voor Alain Juppé. Enkel zij gingen door naar de tweede ronde. Oud-president Nicolas Sarkozy werd derde en moest het onderspit delven.

‘Afspraak’

Fillon werd al gelukgewenst door Juppé en Sarkozy. Beiden zeiden ook hem te zullen steunen in de race naar het Elysée. Zijn zege ‘heeft alle op voorhand geschreven scenario’s’ overbodig gemaakt, zei Fillon.

Volgens hem moeten de Fransen volgend jaar in april en op hem stemmen, want ‘de socialisten, dat is het status quo, en extreemrechts is het failliet’ van Frankrijk. ‘Ik heb een afspraak met alle mensen die in hun hart een gevoel van trots voelen omdat ze Frans zijn.’

Programma

Fillon stelde tijdens zijn campagne zware besparingen voor in de publieke uitgaven en minder strenge arbeidswetten om de slabakkende Franse economie er weer bovenop te helpen en jobs te creëren. Hij stelde ook voor om de pensioenleeftijd te verhogen en de 35 urenweek af te schaffen, en houdt er zeer traditionele familiale waarden op na.

Om de ‘autoriteit van de staat te herstellen’, wil Fillon 12 miljard euro investeren in de politie en het gerecht, en wil de lokale politie bewapenen. Daarnaast wil hij quota invoeren voor immigranten, en verzet hij zich tegen een multicultureel Frankrijk.

Marine Le Pen van het Front National
Marine Le Pen van het Front National© Reuters

Op internationaal vlak pleit Fillon voor een alliantie met Rusland, die onder meer moet leiden tot het opheffen van de Europese sancties tegen Moskou die werden opgelegd vanwege het conflict in Oekraïne. Hij kreeg in eigen land kritiek nadat belangrijke Russische figuren, onder wie president Vladimir Poetin, hun steun voor hem uitspraken.

Kandidaten

Aan de uiteindelijke presidentsverkiezingen, op 23 april en 7 mei 2017, doen heel wat kandidaten mee, maar algemeen wordt verwacht dat Fillon voorzal zal moeten afrekenen met Marine Le Pen van Front National. Le Pen haalde in een reactie op radiozender Europe 1 zondag al zwaar uit naar Fillons standpunten over economische liberalisering en Europa. ‘Nog nooit is een kandidaat zo ver gegaan in de ultraliberale eisen van de Europese Unie’, aldus de FN-politica, die toevoegt dat zijn sociale programma rampzalig zou zijn.

Aan de linkerzijde is nog niet duidelijk of de huidige president François Hollande een gooi doet naar een verlenging van zijn ambt. Als hij dat doet, zal hij vermoedelijk moeten afrekenen met premier Manuel Valls. Hij gaf zondagvoormiddag aan dat hij overweegt om deel te nemen aan de socialistische verkiezingen op 22 en 29 januari. (BELGA/JVL/KVDA)

Partner Content