De socialistische regering had voorzien het lijk volgende week maandag op te graven, maar is daaromtrent in een fel juridisch gevecht verwikkeld met nabestaanden van de dictator die Spanje tussen 1939 en 1975 met harde hand heeft geleid.

Hij ligt begraven in het mausoleum in Valle de los Caidos, 66 km ten westen van Madrid.

De vijf rechters van het Hooggerechtshof hebben unaniem besloten gehoor te geven aan de wens van de nabestaanden van Franco en de opgraving op te schorten voor de tijd dat de justitie in het dispuut een beslissing ten gronde kan nemen.

Het Hof wil vermijden dat zowel de familie als de staat schade lijden indien het verzet van de nabestaanden tegen de herbegraving ten gronde wordt aanvaard.

Dat zou - zonder voorlopige maatregel - betekenen dat de stoffelijke resten zouden terugkeren naar de plaats waar ze nu liggen.

De regering van de socialist Pedro Sanchez had van bij haar aantreden in juni 2018 gezegd dat ze het stoffelijk overschot van Franco zou weghalen uit het mausoleum. Bedoeling is de dictator te herbegraven op een discreter kerkhof ten noorden van Madrid, waar zijn vrouw ter aarde is besteld.

De socialistische regering had voorzien het lijk volgende week maandag op te graven, maar is daaromtrent in een fel juridisch gevecht verwikkeld met nabestaanden van de dictator die Spanje tussen 1939 en 1975 met harde hand heeft geleid. Hij ligt begraven in het mausoleum in Valle de los Caidos, 66 km ten westen van Madrid. De vijf rechters van het Hooggerechtshof hebben unaniem besloten gehoor te geven aan de wens van de nabestaanden van Franco en de opgraving op te schorten voor de tijd dat de justitie in het dispuut een beslissing ten gronde kan nemen. Het Hof wil vermijden dat zowel de familie als de staat schade lijden indien het verzet van de nabestaanden tegen de herbegraving ten gronde wordt aanvaard. Dat zou - zonder voorlopige maatregel - betekenen dat de stoffelijke resten zouden terugkeren naar de plaats waar ze nu liggen. De regering van de socialist Pedro Sanchez had van bij haar aantreden in juni 2018 gezegd dat ze het stoffelijk overschot van Franco zou weghalen uit het mausoleum. Bedoeling is de dictator te herbegraven op een discreter kerkhof ten noorden van Madrid, waar zijn vrouw ter aarde is besteld.