De Russische president Vladimir Poetin is volgens Forbes opnieuw de machtigste man op aarde, zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama volgt, opnieuw, op de tweede plaats. "Wie is het machtigst: de almachtige leider van een in macht inboetend maar nog altijd strijdbaar land, of de aan handen en voeten gebonden leider van het meest dominante land ter wereld?", vraagt Forbes zich af. De Chinese president Xi Jinping staat ook nog op het podium, paus Franciscus valt er net af. De eerste vrouw, Duits bondskanselier Angela Merkel, is terug te vinden op plaats vijf. Daarmee is de top vijf dezelfde als vorig jaar.

Islamitische Staat doet intrede

Opvallendste nieuwkomer in het jaarlijkse klassement van Forbes is Abu Bakr al-Baghdadi, die als leider van Islamitische Staat (IS) grote delen van Irak en Syrië onder zijn controle heeft. Hij komt binnen op plaats 54. De Verenigde Staten hebben al 10 miljoen dollar geboden voor zijn gevangenneming.

Ook de nieuwe Indiase premier Narendra Modi en Jack Ma, oprichter van Alibaba en rijkste Chinees, komen binnen in het klassement, op respectievelijk plaatsen 15 en 30.

Slechts 9 vrouwen

Poetin nam vorig jaar de koppositie over van Obama. "Hij heeft de macht, maar is te voorzichtig om ze volledig uit te oefenen", aldus nog Forbes over Obama. Op de 72 namen tellende lijst - één voor elke 100 miljoen mensen - staan slechts negen vrouwen. Voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Janet Yellen, vorig jaar nog op de 72e plaats, stijgt dit jaar naar de zesde plaats, voor Bill Gates en ECB-voorzitter Mario Draghi. De jongste persoon op de lijst is de 30-jarige Mark Zuckerberg, ceo van Facebook, op 22. (Belga/WB)

De Russische president Vladimir Poetin is volgens Forbes opnieuw de machtigste man op aarde, zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama volgt, opnieuw, op de tweede plaats. "Wie is het machtigst: de almachtige leider van een in macht inboetend maar nog altijd strijdbaar land, of de aan handen en voeten gebonden leider van het meest dominante land ter wereld?", vraagt Forbes zich af. De Chinese president Xi Jinping staat ook nog op het podium, paus Franciscus valt er net af. De eerste vrouw, Duits bondskanselier Angela Merkel, is terug te vinden op plaats vijf. Daarmee is de top vijf dezelfde als vorig jaar.Opvallendste nieuwkomer in het jaarlijkse klassement van Forbes is Abu Bakr al-Baghdadi, die als leider van Islamitische Staat (IS) grote delen van Irak en Syrië onder zijn controle heeft. Hij komt binnen op plaats 54. De Verenigde Staten hebben al 10 miljoen dollar geboden voor zijn gevangenneming. Ook de nieuwe Indiase premier Narendra Modi en Jack Ma, oprichter van Alibaba en rijkste Chinees, komen binnen in het klassement, op respectievelijk plaatsen 15 en 30. Poetin nam vorig jaar de koppositie over van Obama. "Hij heeft de macht, maar is te voorzichtig om ze volledig uit te oefenen", aldus nog Forbes over Obama. Op de 72 namen tellende lijst - één voor elke 100 miljoen mensen - staan slechts negen vrouwen. Voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Janet Yellen, vorig jaar nog op de 72e plaats, stijgt dit jaar naar de zesde plaats, voor Bill Gates en ECB-voorzitter Mario Draghi. De jongste persoon op de lijst is de 30-jarige Mark Zuckerberg, ceo van Facebook, op 22. (Belga/WB)