De Duitse stad Keulen neemt enkele voorzorgsmaatregelen om het carnavalsfeest, dat volgende week plaatsvindt, vlot te laten verlopen. Uit angst dat de taferelen van oudejaarsnacht, waarbij honderden vrouwen seksueel werden aangerand, zich zouden herhalen, zal de stad onder andere een veilige zone voor vrouwen instellen. Daar kunnen ze zich verzamelen in geval van nood en hulp krijgen van sociale werkers. Er zal ook extra straatverlichting worden voorzien.

De carnavalsstoet van Keulen lokt elk jaar meer dan een miljoen toeschouwers. De autoriteiten vrezen dan ook dat een dergelijke mensenmassa nefast zou kunnen zijn voor de veiligheid van vrouwen in het stadscentrum.

Jihadistenkostuums

Naast het omstreden advies om een 'armlengte afstand' te houden ten opzichte van vrouwen, deelt de stad ook folders uit aan asielzoekers waarin staat hoe ze zich horen te gedragen. De autoriteiten roepen tot slot op om geen speelgoedwapens mee te nemen of jihadistenkostuums aan te trekken.

Tijdens oudejaarsnacht hadden in Keulen groepen mannen vrouwen omsingeld, bestolen en seksueel aangerand. Onder de verdachten waren ook asielzoekers. Intussen voert het Keulse parket een gerechtelijk onderzoek tegen 35 beschuldigden. Daarbij gaat het overwegend om Noord-Afrikanen.

Bewijs

Een mogelijke veroordeling van de beschuldigden wordt evenwel moeilijk. Keulen beschikt niet over officiële camerabeelden, waardoor de politie genoodzaakt is om verdachten te identificeren aan de hand van privébeelden van veiligheidscamera's en mobiele telefoons. Die zijn echter moeilijk als bewijsmateriaal te gebruiken omdat de tijdsaanduidingen op de verschillende beelden vaak niet overeen komen.

Ook Aalst en Malmédy nemen maatregelen

De stad Aalst liet een risico-analyse uitvoeren door het OCAD en zal eventuele maatregelen later meedelen. In Malmédy zijn alvast alle speelgoedwapens verboden. Vorig jaar was het al verboden kleren of maskers te dragen die het terrorisme verheerlijken. In tegenstelling tot vorig jaar is er dit jaar geen specifieke dreiging tegen de optocht. OCAD bevestigt dat terreurniveau 3 gehandhaafd blijft.

(TE)

De Duitse stad Keulen neemt enkele voorzorgsmaatregelen om het carnavalsfeest, dat volgende week plaatsvindt, vlot te laten verlopen. Uit angst dat de taferelen van oudejaarsnacht, waarbij honderden vrouwen seksueel werden aangerand, zich zouden herhalen, zal de stad onder andere een veilige zone voor vrouwen instellen. Daar kunnen ze zich verzamelen in geval van nood en hulp krijgen van sociale werkers. Er zal ook extra straatverlichting worden voorzien. De carnavalsstoet van Keulen lokt elk jaar meer dan een miljoen toeschouwers. De autoriteiten vrezen dan ook dat een dergelijke mensenmassa nefast zou kunnen zijn voor de veiligheid van vrouwen in het stadscentrum. Naast het omstreden advies om een 'armlengte afstand' te houden ten opzichte van vrouwen, deelt de stad ook folders uit aan asielzoekers waarin staat hoe ze zich horen te gedragen. De autoriteiten roepen tot slot op om geen speelgoedwapens mee te nemen of jihadistenkostuums aan te trekken.Tijdens oudejaarsnacht hadden in Keulen groepen mannen vrouwen omsingeld, bestolen en seksueel aangerand. Onder de verdachten waren ook asielzoekers. Intussen voert het Keulse parket een gerechtelijk onderzoek tegen 35 beschuldigden. Daarbij gaat het overwegend om Noord-Afrikanen. Een mogelijke veroordeling van de beschuldigden wordt evenwel moeilijk. Keulen beschikt niet over officiële camerabeelden, waardoor de politie genoodzaakt is om verdachten te identificeren aan de hand van privébeelden van veiligheidscamera's en mobiele telefoons. Die zijn echter moeilijk als bewijsmateriaal te gebruiken omdat de tijdsaanduidingen op de verschillende beelden vaak niet overeen komen.(TE)