De presidentskandidaat voor de rechtse partij Les Républicains François Fillon moet op 15 maart voor de onderzoeksrechter verschijnen. Dat gaf hij zelf aan op een persconferentie, waar hij ook zei zich niet te zullen terugtrekken.

De rechtse kandidaat verklaarde dat hij naar de dagvaarding zal gaan, en dat hij de rechters daar 'zijn waarheid, die ook dé waarheid is', zal vertellen. Fillon is de beschuldigingen altijd blijven ontkennen. Volgens Fillon is hij 'niet rechtvaardig behandeld zoals de anderen', omdat de dagvaarding er komt 'slechts enkele dagen nadat de rechters zijn aangesteld (vorige vrijdag, red.), zonder dat ze het dossier grondig hebben bestudeerd'.

De rechtse kandidaat schuwde de scherpe taal woensdag niet. Zo sprak hij van een 'systematische verkrachting van de rechtsstaat' en van 'politieke moord, niet alleen op mij, maar op de presidentsverkiezingen zelf'. Ook de pers kreeg een veeg uit de pan. 'Een groot deel' daarvan heeft zich volgens Fillon niet onpartijdig opgesteld in de zaak, waardoor het vermoeden van onschuld 'volledig verdween'.

Ondanks de dagvaarding, blijft Fillon wel kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Eerder had hij verklaard dat hij zich zou terugtrekken als er een gerechtelijk onderzoek zou worden geopend, maar dat gebeurt dus niet. 'Het gaat om jullie. Frankrijk is groter dan mijn fouten. Ik zal op de afspraak zijn die de democratie ons geeft om te beslissen over onze toekomst. Enkel vrije verkiezingen kunnen beslissen wie president wordt', aldus Fillon.

De presidentskandidaat voor de rechtse partij Les Républicains François Fillon moet op 15 maart voor de onderzoeksrechter verschijnen. Dat gaf hij zelf aan op een persconferentie, waar hij ook zei zich niet te zullen terugtrekken. De rechtse kandidaat verklaarde dat hij naar de dagvaarding zal gaan, en dat hij de rechters daar 'zijn waarheid, die ook dé waarheid is', zal vertellen. Fillon is de beschuldigingen altijd blijven ontkennen. Volgens Fillon is hij 'niet rechtvaardig behandeld zoals de anderen', omdat de dagvaarding er komt 'slechts enkele dagen nadat de rechters zijn aangesteld (vorige vrijdag, red.), zonder dat ze het dossier grondig hebben bestudeerd'. De rechtse kandidaat schuwde de scherpe taal woensdag niet. Zo sprak hij van een 'systematische verkrachting van de rechtsstaat' en van 'politieke moord, niet alleen op mij, maar op de presidentsverkiezingen zelf'. Ook de pers kreeg een veeg uit de pan. 'Een groot deel' daarvan heeft zich volgens Fillon niet onpartijdig opgesteld in de zaak, waardoor het vermoeden van onschuld 'volledig verdween'. Ondanks de dagvaarding, blijft Fillon wel kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Eerder had hij verklaard dat hij zich zou terugtrekken als er een gerechtelijk onderzoek zou worden geopend, maar dat gebeurt dus niet. 'Het gaat om jullie. Frankrijk is groter dan mijn fouten. Ik zal op de afspraak zijn die de democratie ons geeft om te beslissen over onze toekomst. Enkel vrije verkiezingen kunnen beslissen wie president wordt', aldus Fillon.