Fillon: ‘Met mijn gezin samenwerken was een fout’

François Fillon. © Reuters

De presidentskandidaat reageerde op de onthullingen dat hij zijn familie betaalde voor zogenaamde ‘spookjobs’. Fillon heeft naar eigen zeggen niets illegaals gedaan.

François Fillon, de Franse presidentskandidaat van Les Républicains, heeft in een persconferentie gereageerd op de onthullingen van de afgelopen week. Franse media brachten toen naar buiten dat Fillon zijn vrouw en kinderen lonen zou hebben betaald voor jobs die ze niet uitoefenden.

Volgens Fillon waren de salarissen ‘volledig gerechtvaardigd’ en blijft hij daarom ook kandidaat voor het Franse presidentschap. ‘Niets zal me afeiden van de échte problemen van deze presidentsverkiezingen. Ik ben niet alleen de kandidaat van een partij, ik werd door miljoenen Fransen gekozen.’

‘Werken met mijn gezin was een fout. Ik bied daarvoor mijn excuses aan aan de Fransen’, gaf Fillon desondanks aan, die ontkende dat zijn vrouw een ‘spookjob’ uitoefende. ‘Mijn echtgenote was mijn medewerkster. Ze deed dat 15 jaar lang en kreeg een nettoloon van 3.677 euro per maand, een bedrag dat volledig gerechtvaardigd is voor iemand met diploma’s in rechten en talen’, aldus Fillon. ‘Men verspreidt sommen, maar men vergeet erbij te zeggen dat het om brutobedragen gaat, die bovendien jarenlang werden opgeteld. Elk bedrag dat op die manier wordt gepresenteerd, kan spectaculair worden’, klonk het met een sneer naar de pers. Ook de tewerkstelling van zijn twee kinderen, die voor hem zouden gewerkt hebben als parlementair medewerkers toen hij nog senator was, noemde Fillon maandag ‘volledig legaal’. De twee zouden 15 maanden lang een nettoloon van 3.000 euro per maand gekregen hebben.

De presidentskandidaat toonde zich ook strijdvaardig. ‘Vanavond begint een nieuwe campagne. Ik zal met hernieuwde energie beginnen’, klonk het nog. Afgelopen weekend kwam er nog een nieuwe peiling uit, die aangeeft dat Fillon er al in de eerste ronde zou uitliggen.

Partner Content