De voormalige Cubaanse president Fidel Castro (84) trekt zich terug uit het bestuur van de regerende Communistische Partij (PCC). Hij draagt de leiding van de partij over aan zijn broer en president Raul Castro, meldt de officiële Cubaanse pers. "Raul wist dat ik vandaag geen enkele verantwoordelijkheid binnen de partij zou aanvaarden". Dat schrijft Fidel Castro op de website Cubadebate.cu om zijn afwezigheid te verklaren in het nieuwe centraal comité van de PCC, dat maandag werd verkozen op het zesde partijcongres.

Hij legt uit dat hij de leiding van de PCC heeft overgedragen aan zijn broer. Wegens gezondheidsproblemen had Fidel in 2006 de presidentiële macht doorgegeven aan Raul, al behield hij officieel de titel van eerste secretaris. Die functie bekleedde hij sinds de oprichting van de partij in 1965.

Veranderingen
Op het partijcongres, het eerste in 14 jaar, werd onder meer ook beslist dat Cubanen voortaan hun huizen mogen kopen en verkopen, meldt de BBC. Sinds de communistische revolutie in 1959 mochten Cubanen hun huizen alleen doorgeven aan hun kinderen of ze ruilen via een ingewikkeld en vaak corrupt systeem.

In zijn openingtoespraak had president Raul Castro al aangekondigd dat hij de duur van de mandaten van de belangrijkste politieke functies wil beperken tot maximaal twee keer vijf jaar. Het voorstel is ongezien in het communistische systeem van Cuba. (Belga/KVDA)

De voormalige Cubaanse president Fidel Castro (84) trekt zich terug uit het bestuur van de regerende Communistische Partij (PCC). Hij draagt de leiding van de partij over aan zijn broer en president Raul Castro, meldt de officiële Cubaanse pers. "Raul wist dat ik vandaag geen enkele verantwoordelijkheid binnen de partij zou aanvaarden". Dat schrijft Fidel Castro op de website Cubadebate.cu om zijn afwezigheid te verklaren in het nieuwe centraal comité van de PCC, dat maandag werd verkozen op het zesde partijcongres. Hij legt uit dat hij de leiding van de PCC heeft overgedragen aan zijn broer. Wegens gezondheidsproblemen had Fidel in 2006 de presidentiële macht doorgegeven aan Raul, al behield hij officieel de titel van eerste secretaris. Die functie bekleedde hij sinds de oprichting van de partij in 1965. Veranderingen Op het partijcongres, het eerste in 14 jaar, werd onder meer ook beslist dat Cubanen voortaan hun huizen mogen kopen en verkopen, meldt de BBC. Sinds de communistische revolutie in 1959 mochten Cubanen hun huizen alleen doorgeven aan hun kinderen of ze ruilen via een ingewikkeld en vaak corrupt systeem. In zijn openingtoespraak had president Raul Castro al aangekondigd dat hij de duur van de mandaten van de belangrijkste politieke functies wil beperken tot maximaal twee keer vijf jaar. Het voorstel is ongezien in het communistische systeem van Cuba. (Belga/KVDA)