Wilson heeft aan ABC News zijn eerste interview gegeven sinds zijn vrijspraak door een volksjury. In het gesprek geeft de 28-jarige agent zijn versie van de feiten van 9 augustus.

Hulk Hogan

Hij verklaarde dat hij en Brown (18) in een fysieke ruzie verwikkeld geraakten nadat hij de tiener bij zich had geroepen. Die sloeg enkele keren de deur van de politieauto dicht en gaf de agent ook een mep in het gezicht. 'Ik wist niet of ik nog zo'n klap had kunnen weerstaan,' zegt Wilson, die naar eigen zeggen het gevoel had dat de tiener hem vlot kon overmeesteren. 'Ik voelde de enorme kracht van deze man. Het was als een vijfjarige die tegenover (worstelaar, nvdr.) Hulk Hogan stond'.

Wilson zegt dat hij ermee dreigde Brown neer te schieten, waarop de jongeman naar de loop van het pistool van de agent greep en antwoordde dat Wilson een te groot watje was om dat te doen.

Ik voelde me als een vijfjarige die tegenover Hulk Hogan stond

Darren Wilson

Eerste schot

Het wapen van Wilson blokkeerde eerst, maar na enkele pogingen lukte het wel. Het was het eerste schot dat hij als agent afvuurde, zegt Wilson. Daarop vertrok Brown. De agent waarschuwde zijn collega's en zette dan de achtervolging in. Hij handelde volgens de geijkte procedures, legt hij uit. Hij kon volgens die procedures niet anders dan Brown achterna gaan.

Toen Brown rechtsomkeert maakte, moest Wilson wel schieten uit zelfverdediging. 'Hij negeerde al mijn bevelen. Er is geen sprake van dat hij zijn handen omhoog hield, zoals in de media wordt verteld. No way'.

Medeleven

Wilson benadrukt dat hij hetzelfde gedaan zou hebben als Brown blank was. 'Ik heb een zuiver geweten omdat ik weet dat ik mijn job goed gedaan heb. 'De man betuigde nog zijn medeleven aan de familie van Brown.

Fragmenten uit het interview:


Rellen

Na de vrijspraak voor Wilson maandagavond braken in Ferguson zware rellen uit, waarbij auto's in brand werden gestoken en winkels geplunderd. Ook in andere Amerikaanse steden van New York tot Los Angeles kwamen mensen op straat.

De tweede nacht moesten 2.200 leden van de Nationale Garde in Ferguson een rustige nacht garanderen. De sfeer was gespannen en her en der waren er schermutselingen, maar dit keer traden de ordekrachten meteen op. Lees er alles over in onze liveblog.

Wilson heeft aan ABC News zijn eerste interview gegeven sinds zijn vrijspraak door een volksjury. In het gesprek geeft de 28-jarige agent zijn versie van de feiten van 9 augustus.Hij verklaarde dat hij en Brown (18) in een fysieke ruzie verwikkeld geraakten nadat hij de tiener bij zich had geroepen. Die sloeg enkele keren de deur van de politieauto dicht en gaf de agent ook een mep in het gezicht. 'Ik wist niet of ik nog zo'n klap had kunnen weerstaan,' zegt Wilson, die naar eigen zeggen het gevoel had dat de tiener hem vlot kon overmeesteren. 'Ik voelde de enorme kracht van deze man. Het was als een vijfjarige die tegenover (worstelaar, nvdr.) Hulk Hogan stond'.Wilson zegt dat hij ermee dreigde Brown neer te schieten, waarop de jongeman naar de loop van het pistool van de agent greep en antwoordde dat Wilson een te groot watje was om dat te doen.Het wapen van Wilson blokkeerde eerst, maar na enkele pogingen lukte het wel. Het was het eerste schot dat hij als agent afvuurde, zegt Wilson. Daarop vertrok Brown. De agent waarschuwde zijn collega's en zette dan de achtervolging in. Hij handelde volgens de geijkte procedures, legt hij uit. Hij kon volgens die procedures niet anders dan Brown achterna gaan.Toen Brown rechtsomkeert maakte, moest Wilson wel schieten uit zelfverdediging. 'Hij negeerde al mijn bevelen. Er is geen sprake van dat hij zijn handen omhoog hield, zoals in de media wordt verteld. No way'.Wilson benadrukt dat hij hetzelfde gedaan zou hebben als Brown blank was. 'Ik heb een zuiver geweten omdat ik weet dat ik mijn job goed gedaan heb. 'De man betuigde nog zijn medeleven aan de familie van Brown.Fragmenten uit het interview:Na de vrijspraak voor Wilson maandagavond braken in Ferguson zware rellen uit, waarbij auto's in brand werden gestoken en winkels geplunderd. Ook in andere Amerikaanse steden van New York tot Los Angeles kwamen mensen op straat.De tweede nacht moesten 2.200 leden van de Nationale Garde in Ferguson een rustige nacht garanderen. De sfeer was gespannen en her en der waren er schermutselingen, maar dit keer traden de ordekrachten meteen op. Lees er alles over in onze liveblog.