FBI vond 14.900 ‘vernietigde’ mails en documenten van Hillary Clinton

Huma Abedin, rechterhand van Hillary Clinton, werd vaak gecontacteerd door de Clinton Foundation © REUTERS
Rudi Rotthier

Een rechter heeft beslist dat het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken 14.900 mails en documenten van Hillary Clinton moet vrijgeven. Die documenten, die Clinton ten dele had laten vernietigen, werden tijdens een FBI-onderzoek bovengehaald. De rechter dringt erop aan dat ze snel publiek worden.

Al anderhalf jaar is de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton verwikkeld in een e-mailaffaire.

Als minister van Buitenlandse Zaken had ze tussen 2009 en 2013 tegen de regels in geen gebruik gemaakt van het overheidssysteem maar had ze voor zowel privé-mails als werk haar eigen systeem met privé-server gehanteerd. Toen Buitenlandse Zaken voor archivering de werkmails opvroeg, maakte Clinton, met grote vertraging, ongeveer de helft van het totaal over, 30.000 van 60.000. De andere helft, onder meer huwelijksuitnodigingen en yoga-afspraken, beweerde ze zelf, liet ze door medewerkers vernietigen. Ze heeft herhaaldelijk gezegd dat ze alle werkmails en alle werkdocumenten had overgemaakt.

Zes weken geleden rondde de FBI een crimineel onderzoek naar de mails af. James Comey, FBI-directeur, noemde in een parlementscommissie het gebruik van een privéserver “extreem onvoorzichtig” maar “niet crimineel”. Hij maakte toen ook bekend dat bij de vernielde mails “duizenden werkmails” zaten. Nu weten we dat de FBI bij dat onderzoek in totaal 14.900 nog nog niet bekende mails en documenten heeft bovengehaald. Ze behoren wellicht vooral tot de mails die Clinton had laten vernietigen, maar die de FBI toch wist te recupereren.

Versnelde vrijgave

Judicial Watch, een rechtse groepering, doet al maanden verwoede pogingen om zoveel mogelijk van de mails publiek te maken, zowel degene die Hillary doorstuurde naar Buitenlandse Zaken als de heropgeviste vernielde mails. De groep haalt de wet op vrijheid van informatie aan, terwijl Buitenlandse Zaken op het rempedaal duwt – officieel omdat het tijd vergt om te bekijken welke passages uit welke mails geheim moeten blijven. Republikeinen vermoeden ook dat het ministerie niet al te fluks is omdat snelheid Hillary’s verkiezingscampagne kan hinderen.

Tot dusver kreeg Judicial Watch de documenten vrij met enkele honderden mails per keer. Maar nu heeft een rechter op vraag van Judicial Watch aangegeven dat de 14.900 mails en documenten die de FBI tijdens het onderzoek ontdekte, snel moeten worden vrijgegeven. De rechter liet ook weten dat dit sneller moet gebeuren dan vanaf 14 oktober, de datum die Buitenlandse Zaken had voorgesteld. De rechter wil dat het ministerie op 22 september een plan voor snellere vrijgave voorlegt. Zoals bekend: de verkiezingsdatum is 8 november.

Tijdens het weekend behaalde Judicial Watch nog een overwinning. Toen besliste een rechter dat Clinton vragen van de organisatie schriftelijk en onder ede moet beantwoorden. Ook daar zal het van de timing afhangen hoe snel die antwoorden publiek worden.

De kroonprins van Bahrein

Maandag maakte Judicial Watch weer enkele mails openbaar, die onder meer duidelijk maken dat de Clinton Foundation gedaan kreeg dat Hillary Clinton een ontmoeting had met kroonprins Salman van Bahrein. De kroonprins droeg volgens Judicial Watch 32 miljoen dollar bij tot de weldadigheidsinstelling van de Clintons.

Eerst, blijkt uit de mail, had minister Clinton de ontmoeting afgewezen. Doug Band, toen de feitelijke leider van de Clinton Foundation, herhaalde de vraag voor een ontmoeting aan Clintons rechterhand Huma Abedin.

“Goede vriend van ons”, voegde hij toe, wellicht doelend op de Clinton Foundation, al werkte Band ook als adviseur voor ex-president Bill Clinton. Na de mail werd een ontmoeting “via de officiële kanalen” geregeld.

Casey Wasserman, die tussen 5 en 10 miljoen dollar aan de Foundation heeft gegeven, schakelde Doug Band van de Foundation in om van het ministerie een versnelde visumprocedure te verkrijgen voor een voetballer van Wolverhampton met strafblad. In sommige gevallen werkt de tussenkomst van Band, vaak ook niet. Maar dat hij probeerde invloed uit te oefenen, gaat in tegen het “waterdicht beschot” tussen Foundation en het ministerie van Buitenlandse Zaken dat president Barack Obama geëist had en Hillary Clinton in 2009 had beloofd.

‘Het meest corrupte bedrijf’

De e-mailaffaire wordt druk aangegrepen door Republikeinen in het algemeen en presidentskandidaat Donald Trump in het bijzonder. Trump noemde de Clinton Foundation, die onder meer met Saudisch geld vrouwenrechten bepleit, en aids-medicijnen betaalbaar maakt, “het meest corrupte bedrijf in de politieke geschiedenis”. Hij eiste tijdens een meeting in Ohio de aanstelling van een speciale procureur om de zaak te onderzoeken.

Bij de Clinton Foundation is men ook overtuigd dat er veranderingen moeten komen.

Als Clinton president wordt, kondigde de organisatie aan, zal de Foundation niet langer donaties uit het buitenland aanvaarden, en zal Bill Clinton niet langer in het bestuur zetelen. Hij zal in dat geval ook niet langer betaalde toespraken houden.

Vraag van critici is: waarom gebeurde dat alles niet toen Hillary Clinton minister van Buitenlandse Zaken was?

Colin Powell verweert zich

Uit de notities die de FBI vrijgaf over de ondervraging van Hillary Clinton blijkt dat ze naar haar voorganger Colin Powell verwees als inspiratie om een privé-mailsysteem te hanteren. Powell, een minister onder George W. Bush, maar later een hevig supporter van Obama, is niet blij met de volgens hem foute verwijzing. Hij had inderdaad een privé-mailadres, laat hij weten, maar voor werkmails en voor alle geheime informatie gebruikte hij het systeem van het ministerie. Bovendien gaf hij zijn advies een jaar nadat Clinton haar eigen server in gebruik nam.

Dit keer heeft Powell nog niet beslist welke presidentskandidaat hij zal ondersteunen.

Partner Content