Dat maakte de Canadese federale politie donderdag bekend.

Aaron Driver (24) kwam om in een taxi voor zijn huis terwijl speciale eenheden van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) hem kwamen arresteren. Hij had zelf een bom laten ontploffen, zei adjunct-commissaris Mike Cabana van de RCMP op een persconferentie.

"Woensdagochtend had de RCMP betrouwbare informatie gekregen van de FBI, waaronder een video van een individu dat de laatste voorbereidingen trof voor een aanslag met een zelfgemaakte bom. De aanslag zou binnen de 72 uur plaatsvinden in een stedelijke omgeving, ofwel in de voormiddag, ofwel in de nammidag, als er veel volk zou zijn. Het was een race tegen de tijd."

Hoe de FBI aan de video kwam, is niet duidelijk.

Tweede bom

De interventie ging woensdag van start om 16.30 uur lokale tijd (22.30 uur in België), toen Driver zijn huis in Strathroy verliet, een stadje 225 kilometer ten zuiden van Toronto, en in een taxi stapte. "De RCMP is tussenbeide gekomen en de verdachte bracht op de achterbank van de taxi de bom tot ontploffing." Driver kwam om het leven tijdens de interventie van de politie voor hij een tweede bom tot ontploffing kon brengen. Het is niet duidelijk of hij geveld werd door politiekogels dan wel door zijn eerste bom.

De taxichauffeur raakte gewond.

Driver werd in juni gearresteerd nadat hij IS op sociale media had ondersteund. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden, die onder meer zijn toegang tot computers, telefoon en zijn bewegingsvrijheid en contacten aan banden legden. Hij werd echter niet onder permanente observatie geplaatst.

Welk doelwit hij op het oog had, is niet duidelijk.

(Belga/RR)

Dat maakte de Canadese federale politie donderdag bekend. Aaron Driver (24) kwam om in een taxi voor zijn huis terwijl speciale eenheden van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) hem kwamen arresteren. Hij had zelf een bom laten ontploffen, zei adjunct-commissaris Mike Cabana van de RCMP op een persconferentie. "Woensdagochtend had de RCMP betrouwbare informatie gekregen van de FBI, waaronder een video van een individu dat de laatste voorbereidingen trof voor een aanslag met een zelfgemaakte bom. De aanslag zou binnen de 72 uur plaatsvinden in een stedelijke omgeving, ofwel in de voormiddag, ofwel in de nammidag, als er veel volk zou zijn. Het was een race tegen de tijd."Hoe de FBI aan de video kwam, is niet duidelijk. De interventie ging woensdag van start om 16.30 uur lokale tijd (22.30 uur in België), toen Driver zijn huis in Strathroy verliet, een stadje 225 kilometer ten zuiden van Toronto, en in een taxi stapte. "De RCMP is tussenbeide gekomen en de verdachte bracht op de achterbank van de taxi de bom tot ontploffing." Driver kwam om het leven tijdens de interventie van de politie voor hij een tweede bom tot ontploffing kon brengen. Het is niet duidelijk of hij geveld werd door politiekogels dan wel door zijn eerste bom.De taxichauffeur raakte gewond.Driver werd in juni gearresteerd nadat hij IS op sociale media had ondersteund. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden, die onder meer zijn toegang tot computers, telefoon en zijn bewegingsvrijheid en contacten aan banden legden. Hij werd echter niet onder permanente observatie geplaatst.Welk doelwit hij op het oog had, is niet duidelijk.(Belga/RR)