De FBI voert onderzoek naar mogelijke banden tussen de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Republikein Donald Trump, inmiddels president van de VS, en de Russische regering. Dat heeft de baas van het Federal Bureau of Investigation, James Comey, maandag op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden bevestigd.

Meer bepaald gaat de FBI, aldus Comey voor het Comité Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden, met toestemming van Justitie na of er een mogelijke 'samenwerking' is geweest tussen leden van het campagneteam van Trump en de Russische regering. Het bevestigen dat er een onderzoek gaande is, is een uitzonderlijke stap voor de Amerikaanse binnenlandse politiedienst. Het onderzoek is geheim en Comey wou dan ook niet verder uitweiden over, onder andere, wie er zoal wordt onderzocht.

Ook voor het Comité Inlichten, verklaarde later Mike Rogers, de baas van de NSA (National Security agency), dat zijn dienst bij haar bericht uit januari blijft. Dat bericht, een assessment (inschatting), luidde dat Moskou de kandidate van de Democraten, Hillary Clinton, wou verzwakken, maar niet dat de Russen Trump in het Witte Huis wilden. Maandagochtend had Trump nog in enkele tweets de hele kwestie afgedaan als fake news.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN hopen de Republikeinen vooral dat de FBI alle verdachtmakingen over Russische inmengig kan wegnemen. De Democraten zijn er dan weer van overtuigd dat er bewijs te vinden is.

'Geen bewijs voor Obama die Trump afluisterde'

Comey kwam in dezelfde hoorzitting ook terug op de beschuldiging van president Trump dat zijn voorganger, Barack Obama, hem zou hebben afgeluisterd. 'Ik heb geen info die deze informatie ondersteunt en we hebben zorgvuldig gezocht binnen de FBI', aldus Comey.

Dat gebrek aan informatie leidde Comey tot de uitspraak dat Trump vorig jaar 'niet werd afgeluisterd'. Ook het ministerie van Justitie is die mening toegedaan, aldus de FBI-baas.

De FBI voert onderzoek naar mogelijke banden tussen de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Republikein Donald Trump, inmiddels president van de VS, en de Russische regering. Dat heeft de baas van het Federal Bureau of Investigation, James Comey, maandag op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden bevestigd.Meer bepaald gaat de FBI, aldus Comey voor het Comité Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden, met toestemming van Justitie na of er een mogelijke 'samenwerking' is geweest tussen leden van het campagneteam van Trump en de Russische regering. Het bevestigen dat er een onderzoek gaande is, is een uitzonderlijke stap voor de Amerikaanse binnenlandse politiedienst. Het onderzoek is geheim en Comey wou dan ook niet verder uitweiden over, onder andere, wie er zoal wordt onderzocht.Ook voor het Comité Inlichten, verklaarde later Mike Rogers, de baas van de NSA (National Security agency), dat zijn dienst bij haar bericht uit januari blijft. Dat bericht, een assessment (inschatting), luidde dat Moskou de kandidate van de Democraten, Hillary Clinton, wou verzwakken, maar niet dat de Russen Trump in het Witte Huis wilden. Maandagochtend had Trump nog in enkele tweets de hele kwestie afgedaan als fake news. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN hopen de Republikeinen vooral dat de FBI alle verdachtmakingen over Russische inmengig kan wegnemen. De Democraten zijn er dan weer van overtuigd dat er bewijs te vinden is. Comey kwam in dezelfde hoorzitting ook terug op de beschuldiging van president Trump dat zijn voorganger, Barack Obama, hem zou hebben afgeluisterd. 'Ik heb geen info die deze informatie ondersteunt en we hebben zorgvuldig gezocht binnen de FBI', aldus Comey. Dat gebrek aan informatie leidde Comey tot de uitspraak dat Trump vorig jaar 'niet werd afgeluisterd'. Ook het ministerie van Justitie is die mening toegedaan, aldus de FBI-baas.