De 24-jarige Mohammod Youssuf Abdulazeez maakte bij zijn aanslag onder meer gebruik van een 'AK47-achtig wapen'.

Hij viseerde blijkbaar alleen militair personeel.

De voorzitter van de parlementscommissie inzake veiligheidsaangelegenheid gewaagde vrijdagmiddag van "een aanval geïnspireerd door Islamitische Staat" maar dat sprak de FBI tijdens een persconferentie tegen.

"Er zijn nog een aanwijzingen dat de aanslag geïnspireerd of aangestuurd werd door IS", aldus Ed Reinhold, die het onderzoek namens de FBI leidt. "We nemen op dit moment aan dat de daad enkel van hemzelf uitging".

De schutter heeft zijn wapens legaal gekocht. Voor zover tot nu bekend hkreeg hij geen hulp bij zijn aanslag.

Jordanië zeker, Jemen misschien

De FBI voert wel een onderzoek naar terroristische motieven. De pc en het internetgebruik van de schutter worden onder de loep genomen.

Volgens een verslag in The New York Times bracht Abdulazeez vorig zeven maanden door in Jordanië, waar hij een oom bezocht (de familie van Abdulazeez heeft de dubbele Jordaans-Amerikaanse nationaliteit). Er wordt nu nagegaan of hij in die periode ontmoetingen had met terreurgroepen, en ook of hij in die periode naar Jemen is gereisd, meldt het persagentschap Reuters.

De schutter opende donderdag eerst het vuur op een militair rekruteringscentrum in Chattanooga, waarbij één gewonde viel die intussen het ziekenhuis heeft kunnen verlaten. Een half uur later opende hij ook het vuur in een tien kilometer verderop gelegen militair ondersteuningscentrum van de Amerikaanse marine. Daar werden vier mariniers doodgeschoten, waarna de schutter zelf gedood werd tijdens een blijkbaar fel vuurgevecht met de politie.

Dat de aanslag nog niet door IS is opgeëist en dat de schutter speficiek militairen viseerde in plaats van lukraak te doden, spreekt volgens FBI-specialisten tegen een IS-connectie.

De schutter, die afstudeerde als ingenieur, had in 2013 gesolliciteerd in een nucleaire centrale in de staat Ohio, en kon er op proef beginnen. Na tien dagen werd hij ontslagen omdat hij niet aan "de minimale voorwaarden" voldeed. Wat dat precies inhield, wilde de centrale niet verduidelijken.

(Belga/RR)

De 24-jarige Mohammod Youssuf Abdulazeez maakte bij zijn aanslag onder meer gebruik van een 'AK47-achtig wapen'.Hij viseerde blijkbaar alleen militair personeel.De voorzitter van de parlementscommissie inzake veiligheidsaangelegenheid gewaagde vrijdagmiddag van "een aanval geïnspireerd door Islamitische Staat" maar dat sprak de FBI tijdens een persconferentie tegen. "Er zijn nog een aanwijzingen dat de aanslag geïnspireerd of aangestuurd werd door IS", aldus Ed Reinhold, die het onderzoek namens de FBI leidt. "We nemen op dit moment aan dat de daad enkel van hemzelf uitging".De schutter heeft zijn wapens legaal gekocht. Voor zover tot nu bekend hkreeg hij geen hulp bij zijn aanslag.De FBI voert wel een onderzoek naar terroristische motieven. De pc en het internetgebruik van de schutter worden onder de loep genomen. Volgens een verslag in The New York Times bracht Abdulazeez vorig zeven maanden door in Jordanië, waar hij een oom bezocht (de familie van Abdulazeez heeft de dubbele Jordaans-Amerikaanse nationaliteit). Er wordt nu nagegaan of hij in die periode ontmoetingen had met terreurgroepen, en ook of hij in die periode naar Jemen is gereisd, meldt het persagentschap Reuters. De schutter opende donderdag eerst het vuur op een militair rekruteringscentrum in Chattanooga, waarbij één gewonde viel die intussen het ziekenhuis heeft kunnen verlaten. Een half uur later opende hij ook het vuur in een tien kilometer verderop gelegen militair ondersteuningscentrum van de Amerikaanse marine. Daar werden vier mariniers doodgeschoten, waarna de schutter zelf gedood werd tijdens een blijkbaar fel vuurgevecht met de politie.Dat de aanslag nog niet door IS is opgeëist en dat de schutter speficiek militairen viseerde in plaats van lukraak te doden, spreekt volgens FBI-specialisten tegen een IS-connectie.De schutter, die afstudeerde als ingenieur, had in 2013 gesolliciteerd in een nucleaire centrale in de staat Ohio, en kon er op proef beginnen. Na tien dagen werd hij ontslagen omdat hij niet aan "de minimale voorwaarden" voldeed. Wat dat precies inhield, wilde de centrale niet verduidelijken.(Belga/RR)