Nigel Farage, de voorman van UKIP, gaat samenwerken met onder meer de Italiaanse M55-beweging van Beppe Grillo. Ook de Litouwse Orde en Gerechtigheid, de Zweedse Democraten, de Tsjechische Vrije Volkspartij en de Boerenunie uit Letland hebben zich bij Farage aangesloten. Daarnaast doet ook een nog naamloze onafhankelijke Franse europarlementariër mee. Die zou in het verleden lid zijn geweest van Front National. De fractie heeft in totaal 48 zetels.

Farage zelf wordt leider van de fractie, die 'Europa van Democratie' gaat heten. De UKIP-leider zegt dat hij 'op de frontlinie' zal werken om vrijheid, nationale democratie en welvaart in Europa te herstellen.

Geen Wilders en Front National

De Nederlandse PVV van Geert Wilders en het Front National van Marine Le Pen nemen geen zitting in deze fractie. Farage heeft geen zin in samenwerking met Front National. De standpunten van de Franse partij komen niet overeen met wat hij noemt 'de klassiek-liberale waarden' die UKIP volgens hem wel uitdraagt.

Om een fractie te vormen in het Europarlement moeten partijen uit minimaal zeven landen met elkaar samenwerken. Ook moeten zij bij elkaar meer dan 24 zetels hebben. Zo kan een politiek verbond flinke subsidies binnenhalen. Fractieleiders hebben ook de zekerheid dat ze het parlement kunnen toespreken. Farage staat bekend om zijn retorische talent. In redevoeringen haalt hij vaak fel en scherp uit naar de Europese Unie. (Elsevier/Tom Reijner/TV)

Nigel Farage, de voorman van UKIP, gaat samenwerken met onder meer de Italiaanse M55-beweging van Beppe Grillo. Ook de Litouwse Orde en Gerechtigheid, de Zweedse Democraten, de Tsjechische Vrije Volkspartij en de Boerenunie uit Letland hebben zich bij Farage aangesloten. Daarnaast doet ook een nog naamloze onafhankelijke Franse europarlementariër mee. Die zou in het verleden lid zijn geweest van Front National. De fractie heeft in totaal 48 zetels.Farage zelf wordt leider van de fractie, die 'Europa van Democratie' gaat heten. De UKIP-leider zegt dat hij 'op de frontlinie' zal werken om vrijheid, nationale democratie en welvaart in Europa te herstellen.De Nederlandse PVV van Geert Wilders en het Front National van Marine Le Pen nemen geen zitting in deze fractie. Farage heeft geen zin in samenwerking met Front National. De standpunten van de Franse partij komen niet overeen met wat hij noemt 'de klassiek-liberale waarden' die UKIP volgens hem wel uitdraagt.Om een fractie te vormen in het Europarlement moeten partijen uit minimaal zeven landen met elkaar samenwerken. Ook moeten zij bij elkaar meer dan 24 zetels hebben. Zo kan een politiek verbond flinke subsidies binnenhalen. Fractieleiders hebben ook de zekerheid dat ze het parlement kunnen toespreken. Farage staat bekend om zijn retorische talent. In redevoeringen haalt hij vaak fel en scherp uit naar de Europese Unie. (Elsevier/Tom Reijner/TV)