De 35-jarige James Blake, een voormalig nummer 4 van de wereld, is sinds 2013 gestopt met professioneel tennis. Hij maakt wel nog zijn opwachting tijdens de US Open, waar hij twee keer de kwartfinales bereikte. Hij doet er publicitair werk en zamelt geld in voor kankeronderzoek. Voor dat laatste doel zal hij later ook de marathon van New York lopen. Terwijl hij in Manhattan, op de stoep voor zijn hotel, wachtte op een auto, werd hij zonder verklaring tegen de grond gewerkt en geboeid.

Vijf undercover agenten waren volgens een verklaring van de politie een fraudeur op het spoor, gezocht wegens identiteits- en creditcardfraude, en Blake geleek op de verdachte.

Blake zei aan The New York Daily News dat hij, als men het hem gewoon had gevraagd, alle medewerking zou hebben verleend. "Ik stond daar gewoon. Ik liep niet weg". Maar de agenten stelden zich niet voor, en ze tackelden meteen. "Het was bepaald angstaanjagend", aldus Blake, "en bepaald maf".

Verontschuldigingen?

Hij werd een kwartier vastgehouden, en pas nadat hij door een passerende gepensioneerde was herkend, weer vrijgelaten. Hij had, volgens de krant, uren na het incident nog altijd een rood oog.

Dat hij zwart is en de vijf agenten wit waren, wilde Blake niet meteen als de essentie van het gebeuren zien. "Ik weet niet of de aanhouding een racistische ondertoon had. Volgens mij is het niet zo simpel. Ras zal wel een aspect zijn, maar dit is onnodig politiegeweld dat niemand zou mogen treffen. Wat met iemand die geen middelen en geen stem heeft om zich te verweren?"

Blake zei dat hij wacht op een verontschuldiging van de politie, en dat hij graag wil vernemen of de agenten in kwestie op de vingers getikt worden. Er is volgens de politie "een onderzoek" gaande dat moet uitmaken of er buitensporig geweld is gebruikt.

(Belga/RR)

De 35-jarige James Blake, een voormalig nummer 4 van de wereld, is sinds 2013 gestopt met professioneel tennis. Hij maakt wel nog zijn opwachting tijdens de US Open, waar hij twee keer de kwartfinales bereikte. Hij doet er publicitair werk en zamelt geld in voor kankeronderzoek. Voor dat laatste doel zal hij later ook de marathon van New York lopen. Terwijl hij in Manhattan, op de stoep voor zijn hotel, wachtte op een auto, werd hij zonder verklaring tegen de grond gewerkt en geboeid. Vijf undercover agenten waren volgens een verklaring van de politie een fraudeur op het spoor, gezocht wegens identiteits- en creditcardfraude, en Blake geleek op de verdachte.Blake zei aan The New York Daily News dat hij, als men het hem gewoon had gevraagd, alle medewerking zou hebben verleend. "Ik stond daar gewoon. Ik liep niet weg". Maar de agenten stelden zich niet voor, en ze tackelden meteen. "Het was bepaald angstaanjagend", aldus Blake, "en bepaald maf". Hij werd een kwartier vastgehouden, en pas nadat hij door een passerende gepensioneerde was herkend, weer vrijgelaten. Hij had, volgens de krant, uren na het incident nog altijd een rood oog.Dat hij zwart is en de vijf agenten wit waren, wilde Blake niet meteen als de essentie van het gebeuren zien. "Ik weet niet of de aanhouding een racistische ondertoon had. Volgens mij is het niet zo simpel. Ras zal wel een aspect zijn, maar dit is onnodig politiegeweld dat niemand zou mogen treffen. Wat met iemand die geen middelen en geen stem heeft om zich te verweren?"Blake zei dat hij wacht op een verontschuldiging van de politie, en dat hij graag wil vernemen of de agenten in kwestie op de vingers getikt worden. Er is volgens de politie "een onderzoek" gaande dat moet uitmaken of er buitensporig geweld is gebruikt.(Belga/RR)