Ex-Nazi’s ontvingen tientallen miljoenen van Amerikaanse staat

Nazisme © Reuters

130 Amerikanen met een naziverleden ontvingen meer dan vijftig jaar lang een uitkering van de Amerikaanse overheid.

Een halve eeuw lang kregen 130 Amerikanen met een naziverleden een uitkering van de staat. Uit onderzoek is gebleken dat er in die vijftig jaar meer dan 20 miljoen dollar is overgemaakt naar rekeningen van de oorlogsmisdadigers.

Een aantal betalingen werd dit jaar nog gedaan, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Social Security Administration. Volgens een betrokkene bij het onderzoek waren de uitkeringen volgens de wet in de periode dat ze werden verstrekt.

Het persbureau AP, dat in een eerder onderzoek de uitkeringen aan het licht bracht, meldt dat de bedragen veel groter dan aanvankelijk werd aangenomen. Ze hadden plaats tussen februari 1962 en januari dit jaar.

Nauwelijks onderzoek naar verleden

Na de Tweede Wereldoorlog zijn naar schatting tienduizend nazi’s, onder wie SS-kampbewakers en andere oorlogsmisdadigers, naar de Verenigde Staten gevlucht. Omdat er nauwelijks onderzoek werd gedaan naar hun verleden, konden ze als Amerikaans staatsburger gewoon gebruikmaken van de sociale stelsels.

Velen van hen logen bij aankomst in Amerika over hun nazi-achtergrond, en konden zo aan het werk, en dus ook gebruikmaken van diverse sociale arrangementen. Pas in 1979 werd er actie ondernomen om de in Amerika verblijvende nazi’s op te sporen. In dat jaar werd een speciale eenheid opgericht, die jacht moest gaan maken op de nationaalsocialisten.

‘Oprotpremie’

In de jaren tachtig werden vervolgens de eerste ex-kampbewakers, -officieren en -executieleiders het land uitgezet. Volgens het AP-onderzoek werden de uitkeringen vaak ingezet als een soort ‘oprotpremie’: in ruil voor het verlaten van het land mochten de ex-nazi’s een beroep blijven doen op hun uitkeringen.

Maar 95 nazi’s werden nooit het land uitgezet. Een aanzienlijk deel van deze groep bleef gewoon uitkeringen ontvangen, schrijft The New York Times.

Vorig jaar doken al verhalen op over de uitkeringen aan ex-nazi’s, waarop het Congres een wet (de zogenoemde No Social Security for Nazis Act) aannam die dat onmogelijk maakte. (Elsevier/ Tom Reijner)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content