De EVP-fractie in het Europees Parlement trekt haar handen niet af van de Hongaarse president Viktor Orban, die onder vuur ligt na de controversiële wijzigingen aan de grondwet in zijn land. Dat viel op tijdens het debat in het Parlement over Hongarije. Orban, die met zijn partij Fidesz lid is van de EVP, zou eerst aanwezig zijn in het halfrond maar verkoos uiteindelijk de begrafenis van Margaret Thatcher in Londen bij te wonen.

Orban nam in Straatsburg wel deel aan overleg met de EVP-fractie, maar zond dus zijn kat naar het plenaire debat dat een dag later plaatsvond. Daar gaf Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding een overzicht van de juridische stappen die de Commissie al ondernam tegen Hongarije. Het land ligt al enkele jaren onder vuur wegens zijn (grond)wetswijzigingen die niet aan de verdragsrechtelijk vastgelegde Europese normen en waarden zouden beantwoorden.

Op 11 maart keurde het parlement in Boedapest een vierde reekse amendementen aan de grondwet goed. Die perken onder meer de macht van het grondwettelijk hof in, leggen de religieuze vrijheid aan banden en creëren meer restricties voor politieke advertenties. Dat de EVP zich desondanks niet van Orban afkeert, zorgde voor een verdeeld Parlement.

Verhofstadt: 'Schors Europese rechten Hongarije'

"Dit is eigenlijk niet normaal", reageerde Guy Verhofstadt (Open VLD), de fractieleider van de liberalen. "Het Europees Parlement zou unaniem moeten verklaren dat wat in Hongarije gebeurt niet kan." Verhofstadt vindt het gerechtvaardigd artikel 7 van het Europees verdrag in te roepen. Hij vindt dat de voorwaarden vervuld zijn om bepaalde Europese rechten van Hongarije te schorsen, zoals zijn stemrecht in de Raad van ministers.

Commissaris Reding waarschuwde dat de inroeping van dat artikel "de nucleaire optie" is. Ten vroegste in juni neemt ze eventuele nieuwe stappen. (Belga/SD)

De EVP-fractie in het Europees Parlement trekt haar handen niet af van de Hongaarse president Viktor Orban, die onder vuur ligt na de controversiële wijzigingen aan de grondwet in zijn land. Dat viel op tijdens het debat in het Parlement over Hongarije. Orban, die met zijn partij Fidesz lid is van de EVP, zou eerst aanwezig zijn in het halfrond maar verkoos uiteindelijk de begrafenis van Margaret Thatcher in Londen bij te wonen.Orban nam in Straatsburg wel deel aan overleg met de EVP-fractie, maar zond dus zijn kat naar het plenaire debat dat een dag later plaatsvond. Daar gaf Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding een overzicht van de juridische stappen die de Commissie al ondernam tegen Hongarije. Het land ligt al enkele jaren onder vuur wegens zijn (grond)wetswijzigingen die niet aan de verdragsrechtelijk vastgelegde Europese normen en waarden zouden beantwoorden. Op 11 maart keurde het parlement in Boedapest een vierde reekse amendementen aan de grondwet goed. Die perken onder meer de macht van het grondwettelijk hof in, leggen de religieuze vrijheid aan banden en creëren meer restricties voor politieke advertenties. Dat de EVP zich desondanks niet van Orban afkeert, zorgde voor een verdeeld Parlement. Verhofstadt: 'Schors Europese rechten Hongarije'"Dit is eigenlijk niet normaal", reageerde Guy Verhofstadt (Open VLD), de fractieleider van de liberalen. "Het Europees Parlement zou unaniem moeten verklaren dat wat in Hongarije gebeurt niet kan." Verhofstadt vindt het gerechtvaardigd artikel 7 van het Europees verdrag in te roepen. Hij vindt dat de voorwaarden vervuld zijn om bepaalde Europese rechten van Hongarije te schorsen, zoals zijn stemrecht in de Raad van ministers. Commissaris Reding waarschuwde dat de inroeping van dat artikel "de nucleaire optie" is. Ten vroegste in juni neemt ze eventuele nieuwe stappen. (Belga/SD)