In een interview met De Standaard uit van Brempt haar ongenoegen over haar collega Fico. De Slovaakse premier heeft al meermaals voor ophef gezorgd binnen de socialistische fractie (S&D). Zo liet hij onder meer deze week in de krant verstaan dat "niemand hem zal dicteren wat hij moet doen." Daarbij verwees hij naar het verplichte spreidingsplan. "Als het volgende week tot een stemming komt die mij een vluchtelingenquota oplegt, zal ik mij daar tegen verzetten", klinkt het bij Fico.

Steun van partijgenoten Fico

Voor van Brempt en haar Europese collega's is de maat vol. "Wij zijn veel meer rechtuit dan men bij de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) is. Vandaar dat we met de S&D-fractie ook zullen voorstellen om de Smer van de Slovaakse premier Robert Fico uit de Partij van de Europese Socialisten te zetten. Die heeft hem eerder al eens geschorst, dus daar zal nu ook een meerderheid voor zijn", zegt Brempt.

Twee van de vier partijgenoten van Fico zijn, volgens de Belgische politica, bereid om samen te werken met de fractie.

"Voor hen is dit een zeer vervelende situatie. Zij nemen genuanceerde standpunten in, maar wat Fico allemaal verkondigt, dat is hors catégorie. Dat is niet houdbaar. Zij zullen dus een keuze moeten maken. Ook iemand als mijn Sloveense collega Tanja Fajon staat nu midden in de storm in eigen land. Zij verdedigt onze lijn en die van Commissievoorzitter Juncker, maar de publieke opinie in Slovenië gaat helemaal de andere kant uit. Zij heeft het extreem moeilijk om in eigen land die Europese lijn te blijven verdedigen", aldus van Brempt. (NS)

In een interview met De Standaard uit van Brempt haar ongenoegen over haar collega Fico. De Slovaakse premier heeft al meermaals voor ophef gezorgd binnen de socialistische fractie (S&D). Zo liet hij onder meer deze week in de krant verstaan dat "niemand hem zal dicteren wat hij moet doen." Daarbij verwees hij naar het verplichte spreidingsplan. "Als het volgende week tot een stemming komt die mij een vluchtelingenquota oplegt, zal ik mij daar tegen verzetten", klinkt het bij Fico. Voor van Brempt en haar Europese collega's is de maat vol. "Wij zijn veel meer rechtuit dan men bij de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) is. Vandaar dat we met de S&D-fractie ook zullen voorstellen om de Smer van de Slovaakse premier Robert Fico uit de Partij van de Europese Socialisten te zetten. Die heeft hem eerder al eens geschorst, dus daar zal nu ook een meerderheid voor zijn", zegt Brempt. Twee van de vier partijgenoten van Fico zijn, volgens de Belgische politica, bereid om samen te werken met de fractie. "Voor hen is dit een zeer vervelende situatie. Zij nemen genuanceerde standpunten in, maar wat Fico allemaal verkondigt, dat is hors catégorie. Dat is niet houdbaar. Zij zullen dus een keuze moeten maken. Ook iemand als mijn Sloveense collega Tanja Fajon staat nu midden in de storm in eigen land. Zij verdedigt onze lijn en die van Commissievoorzitter Juncker, maar de publieke opinie in Slovenië gaat helemaal de andere kant uit. Zij heeft het extreem moeilijk om in eigen land die Europese lijn te blijven verdedigen", aldus van Brempt. (NS)