Berlijn voerde zondag opnieuw grenscontroles in met Oostenrijk, om het hoofd te bieden aan de toevloed van asielzoekers. Volgens Gabriel is het probleem 'niet in de eerste plaats het aantal vluchtelingen, maar wel de snelheid waarmee ze aankomen.' Dat maakt de taak van de deelstaten en de Duitse steden er niet makkelijker op, aldus de vicekanselier.

Maandag is er in Brussel een belangrijke vergadering van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken over het migratiedossier. Op tafel ligt onder meer het plan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker om nog eens 120.000 asielzoekers uit Italië, Griekenland en Hongarije te spreiden over de Europese Unie. Enkele Oost-Europese landen zien dat plan echter niet zitten.

Volgens Gabriel moet parallel met de spreiding werk gemaakt worden van 'snelle en efficiënte' hulp aan de landen van herkomst van de vluchtelingen. Hij stelt voor om onmiddellijk 1,5 miljard euro ter beschikking te stellen aan de grootste vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Libanon en Jordanië. In München kwamen het voorbije weekend zo'n 19.100 vluchtelingen aan, aldus een woordvoerster van de plaatselijke regering. (Belga/NSK)

Berlijn voerde zondag opnieuw grenscontroles in met Oostenrijk, om het hoofd te bieden aan de toevloed van asielzoekers. Volgens Gabriel is het probleem 'niet in de eerste plaats het aantal vluchtelingen, maar wel de snelheid waarmee ze aankomen.' Dat maakt de taak van de deelstaten en de Duitse steden er niet makkelijker op, aldus de vicekanselier. Maandag is er in Brussel een belangrijke vergadering van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken over het migratiedossier. Op tafel ligt onder meer het plan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker om nog eens 120.000 asielzoekers uit Italië, Griekenland en Hongarije te spreiden over de Europese Unie. Enkele Oost-Europese landen zien dat plan echter niet zitten. Volgens Gabriel moet parallel met de spreiding werk gemaakt worden van 'snelle en efficiënte' hulp aan de landen van herkomst van de vluchtelingen. Hij stelt voor om onmiddellijk 1,5 miljard euro ter beschikking te stellen aan de grootste vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Libanon en Jordanië. In München kwamen het voorbije weekend zo'n 19.100 vluchtelingen aan, aldus een woordvoerster van de plaatselijke regering. (Belga/NSK)