La République en Marche (LREM), de partij van Frans president Emmanuel Macron, gaat samenwerken met de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) van fractieleider Guy Verhofstadt. Dat zal Astrid Panosyan, raadgever van Macron, vandaag aankondigen op de ALDE-congres dat momenteel in de Spaanse hoofdstad Madrid plaatsvindt, zo is bevestigd aan Knack. Verhofstadt sprak in september al eens over een samenwerking met LREM, maar dat werd door de Fransen toen nog ontkend.

Volgens En Marche is er nood aan een 'coalitie voor een nieuw Europa' om de huidige vijanden van de Europese Unie tegen te houden. Op 26 mei 2019 vinden de Europese Parlementsverkiezingen plaats. De lijst zal zeker niet onder de noemer van ALDE naar de kiezer trekken, maar wel met een nieuwe naam.

Daarover beraadt de fractie zich de komende maanden nog verder, net als de kandidaat-commissievoorzitter(s) van de fractie moet worden. Bovendien wil de nieuwe 'coalitie' of platform nog partijen uit andere fractie overtuigen om zich aan te sluiten. Tegen februari moet duidelijk worden hoe het platform er specifiek zal uitzien.