Een groep Europese en Noord-Afrikaanse landen lanceert een nieuw initiatief om migranten te verhinderen de oversteek naar Europa te maken. Op een bijeenkomst in Rome hebben de ministers van Binnenlandse Zaken van onder meer Italië, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk en vertegenwoordigers uit Libië, Algerije en Tunesië maandag een permanente 'contactgroep' in het leven geroepen. De eerstvolgende meeting zou al binnen een paar maanden zijn, 'waarschijnlijk in Tunesië', aldus een persbericht.

'Natuurlijk hebben we niet alles opgelost. Niemand van ons heeft een oplossing in zijn tas zitten', zo verklaarde de Italiaanse minister Marco Minniti na afloop van de vergadering. Maar de betrokken landen willen volgens de minister samen optreden om de migratiestromen op de Middellandse Zee aan te pakken. 'We willen een gemeenschappelijke basis creëren tussen Europeanen en Noord-Afrikanen', vulde de Duitse minister Thomas de Maizière aan. Het gaat er volgens hem om dat de betrokken landen samen proberen om migranten ervan te weerhouden om 'via Libië te reizen'.

In hun slotverklaring beklemtonen de ministers het belang van een versterking van de kustwacht en de grensbewaking in Libië. Daarnaast wordt gehamerd op de bestrijding van mensensmokkelaars, een versterkt terugkeerbeleid en een betere bescherming van vluchtelingen. 'We mogen Italië en Libië niet alleen laten.'

Stabilisering

De stabilisering van Libië blijft volgens eurocommissaris Dimitris Avramopoulos de sleutel voor het oplossen van de crisis. Ondanks de westerse steun heeft de regering van nationale eenheid van premier Fayez al-Sarraj, die er ook bij was in Rome, immers nog steeds haar autoriteit niet kunnen vestigen in grote delen van Libië.

'Twee parlementsverkiezingen op een rij is er een liberale coalitie verkozen, maar de Moslimbroeders gingen niet akkoord met die uitslag', zei Koert Debeuf, kenner van de Arabische wereld, eerder al aan Knack.be. 'Zo ontstonden er twee regeringen, elk met hun eigen parlement, die met elkaar een burgeroorlog uitvechten: één in Tobroek, onder leiding van generaal Haftar, en één in Tripoli, die gesteund wordt door allerlei islamistische milities.'

'Een regering die democratisch verkozen is, heeft uiteraard haar legitimiteit, maar toch kozen de Verenigde Naties ervoor om een eenheidsregering te installeren', legt Debeuf uit. 'In aanloop naar die beslissing is er te weinig overleg geweest. Die eenheidscoalitie heeft dan ook geen of nauwelijks macht. Van de twee oorspronkelijke regeringen heeft die rond Haftar het meeste te zeggen.'

Italië worstelt al jaren met de instroom van migranten vanuit het noorden van Afrika. Ondanks het winterseizoen kwamen dit jaar al meer dan 16.000 migranten aan in het land. Meer dan vijfhonderd mensen lieten het leven bij de oversteek. Het voorbije weekeinde alleen al werden opnieuw meer dan 3.000 migranten gered op zee. De Europese Commissie maakte maandag nog eens 12,2 miljoen euro vrij voor de Italiaanse kustwacht.

Een groep Europese en Noord-Afrikaanse landen lanceert een nieuw initiatief om migranten te verhinderen de oversteek naar Europa te maken. Op een bijeenkomst in Rome hebben de ministers van Binnenlandse Zaken van onder meer Italië, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk en vertegenwoordigers uit Libië, Algerije en Tunesië maandag een permanente 'contactgroep' in het leven geroepen. De eerstvolgende meeting zou al binnen een paar maanden zijn, 'waarschijnlijk in Tunesië', aldus een persbericht.'Natuurlijk hebben we niet alles opgelost. Niemand van ons heeft een oplossing in zijn tas zitten', zo verklaarde de Italiaanse minister Marco Minniti na afloop van de vergadering. Maar de betrokken landen willen volgens de minister samen optreden om de migratiestromen op de Middellandse Zee aan te pakken. 'We willen een gemeenschappelijke basis creëren tussen Europeanen en Noord-Afrikanen', vulde de Duitse minister Thomas de Maizière aan. Het gaat er volgens hem om dat de betrokken landen samen proberen om migranten ervan te weerhouden om 'via Libië te reizen'. In hun slotverklaring beklemtonen de ministers het belang van een versterking van de kustwacht en de grensbewaking in Libië. Daarnaast wordt gehamerd op de bestrijding van mensensmokkelaars, een versterkt terugkeerbeleid en een betere bescherming van vluchtelingen. 'We mogen Italië en Libië niet alleen laten.'De stabilisering van Libië blijft volgens eurocommissaris Dimitris Avramopoulos de sleutel voor het oplossen van de crisis. Ondanks de westerse steun heeft de regering van nationale eenheid van premier Fayez al-Sarraj, die er ook bij was in Rome, immers nog steeds haar autoriteit niet kunnen vestigen in grote delen van Libië. 'Twee parlementsverkiezingen op een rij is er een liberale coalitie verkozen, maar de Moslimbroeders gingen niet akkoord met die uitslag', zei Koert Debeuf, kenner van de Arabische wereld, eerder al aan Knack.be. 'Zo ontstonden er twee regeringen, elk met hun eigen parlement, die met elkaar een burgeroorlog uitvechten: één in Tobroek, onder leiding van generaal Haftar, en één in Tripoli, die gesteund wordt door allerlei islamistische milities.''Een regering die democratisch verkozen is, heeft uiteraard haar legitimiteit, maar toch kozen de Verenigde Naties ervoor om een eenheidsregering te installeren', legt Debeuf uit. 'In aanloop naar die beslissing is er te weinig overleg geweest. Die eenheidscoalitie heeft dan ook geen of nauwelijks macht. Van de twee oorspronkelijke regeringen heeft die rond Haftar het meeste te zeggen.'Italië worstelt al jaren met de instroom van migranten vanuit het noorden van Afrika. Ondanks het winterseizoen kwamen dit jaar al meer dan 16.000 migranten aan in het land. Meer dan vijfhonderd mensen lieten het leven bij de oversteek. Het voorbije weekeinde alleen al werden opnieuw meer dan 3.000 migranten gered op zee. De Europese Commissie maakte maandag nog eens 12,2 miljoen euro vrij voor de Italiaanse kustwacht.