Het Schengenakkoord, dat de Europese binnengrenzen van de 26 EU-lidstaten openstelt, is niet onderhandelbaar. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd. Premier Michel had dit weekend gesuggereerd dat het akkoord aangepast kon worden als reactie op de gewapende aanval in een Thalys.

'Er zijn in het kader van het Schengenakkoord 'voldoende middelen' beschikbaar om de veiligheid te waardborgen', verklaarde een woordvoerder van de Europese Commissie. In die zin verdraagt de Europese wetgeving bijkomende veiligheidscontroles en een uitzonderlijke herinvoering van grenscontroles gedurende maximum 30 dagen in geval van een terreurdreiging.

Bijkomende politiecontroles kunnen echter niet hetzelfde effect hebben als grenscontroles. 'De redenering achter de controles is dat ze een actieveld moeten hebben die de dreiging compenseert. Er mogen niet overal controles zijn: heel de tijd en voor alle treinen', verduidelijkt de woordvoerder van de Commissie.

Mogelijke nieuwe wetgeving inzake veiligheid en voornamelijk over de veiligheid van de hogesnelheidstreinen, zal wellicht op een bijeenkomst van de EU-ministers van Transport in oktober worden besproken. 'De Europese Commissie toonde technische en politieke bereidbaarheid om verder te gaan op dit onderwerp en manifesteert op deze manier zijn wil om verder te gaan', aldus de woordvoerder. (Belga/NSK)

Het Schengenakkoord, dat de Europese binnengrenzen van de 26 EU-lidstaten openstelt, is niet onderhandelbaar. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd. Premier Michel had dit weekend gesuggereerd dat het akkoord aangepast kon worden als reactie op de gewapende aanval in een Thalys.'Er zijn in het kader van het Schengenakkoord 'voldoende middelen' beschikbaar om de veiligheid te waardborgen', verklaarde een woordvoerder van de Europese Commissie. In die zin verdraagt de Europese wetgeving bijkomende veiligheidscontroles en een uitzonderlijke herinvoering van grenscontroles gedurende maximum 30 dagen in geval van een terreurdreiging.Bijkomende politiecontroles kunnen echter niet hetzelfde effect hebben als grenscontroles. 'De redenering achter de controles is dat ze een actieveld moeten hebben die de dreiging compenseert. Er mogen niet overal controles zijn: heel de tijd en voor alle treinen', verduidelijkt de woordvoerder van de Commissie.Mogelijke nieuwe wetgeving inzake veiligheid en voornamelijk over de veiligheid van de hogesnelheidstreinen, zal wellicht op een bijeenkomst van de EU-ministers van Transport in oktober worden besproken. 'De Europese Commissie toonde technische en politieke bereidbaarheid om verder te gaan op dit onderwerp en manifesteert op deze manier zijn wil om verder te gaan', aldus de woordvoerder. (Belga/NSK)