Europees verzet tegen Amerikaanse vraag om sancties tegen Iran weer in te voeren

Trump wil volgende week "snapback"-mechanisme tegen Iran activeren © belga

Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn gekant tegen de herinvoering van internationale sancties tegen Iran waarvoor de Verenigde Staten pleiten. De drie landen maakten donderdag bekend dat ze de vraag niet zullen steunen.

De Verenigde Staten maakten donderdag zoals verwacht hun oproep om weer internationale sancties in te voeren tegen Iran officieel. Ze deden dat middels een brief aan de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, de Indonesische VN-ambassadeur Dian Triansyah Djani. VS-president Donald Trump had de stap aangekondigd.

Concreet willen de VS het zogenaamde snapbackmechanisme binnen de VN-Veiligheidsraad activeren. Maar het is maar de vraag wat dat juridisch waard is. De Verenigde Staten stapten immers in mei 2018 op uit het kaderakkoord dat die sancties, en het snapbackmechanisme, mogelijk maken. Ook Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wijzen er donderdag op dat de VS uit het akkoord stapten.

De VS zeggen in een juridische onderbouwing van hun brief aan de VN-ambassadeur die donderdag verspreid werd door het ministerie van buitenlandse zaken dat het snapback-mechanisme los staat van het kaderakkoord. ‘Het recht [om het snapback-mechanisme te activeren] blijft bestaan, los van of je de VS ziet als niet-deelnemend aan de verplichtingen van het akkoord of als niet-deelnemend aan het akkoord.’

In theorie zou de snapbackprocedure bijna automatisch leiden tot de herinvoering van de sancties binnen dertig dagen, maar de kans bestaat dat de Indonesische ambassadeur de Amerikaanse klacht zonder gevolg klasseert, na overleg met de andere leden van de VN-Veiligheidsraad.

De sancties werden ooit ingesteld om te voorkomen dat Iran zou doorgaan met de ontwikkeling van een atoombom. De sancties gingen van tafel na het akkoord van 2015, tussen Iran, de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Partner Content