Het Europees Parlement wil de minimale duur van het moederschapsverlof optrekken van veertien naar twintig weken. Het parlement heeft dat standpunt woensdag tijdens een stemming in Straatsburg goedgekeurd.

Het parlement stemde over een voorstel van de commissie vrouwenrechten. Daardoor zou het moederschapsverlof worden uitgebreid tot twintig volledig bezoldigde weken. Daarnaast zou er ook een vaderschapsverlof van minimum twee weken in alle lidstaten worden ingevoerd.

De beslissing is echter nog niet definitief omdat ze nog moet worden goedgekeurd door de Europese ministers. Alvast de Britse regering lobbyt tegen de nieuwe regeling.

De regelingen voor het moederschapsverlof variëren van lidstaat tot lidstaat. In België hebben vrouwen momenteel recht op vijftien weken. De eerste dertig dagen ontvangen ze 82 procent van hun loon. Nadien bedraagt de uitkering 75 procent van een loon dat geplafonneerd wordt op 118 euro per dag.

Het Europees Parlement wil de minimale duur van het moederschapsverlof optrekken van veertien naar twintig weken. Het parlement heeft dat standpunt woensdag tijdens een stemming in Straatsburg goedgekeurd.Het parlement stemde over een voorstel van de commissie vrouwenrechten. Daardoor zou het moederschapsverlof worden uitgebreid tot twintig volledig bezoldigde weken. Daarnaast zou er ook een vaderschapsverlof van minimum twee weken in alle lidstaten worden ingevoerd. De beslissing is echter nog niet definitief omdat ze nog moet worden goedgekeurd door de Europese ministers. Alvast de Britse regering lobbyt tegen de nieuwe regeling. De regelingen voor het moederschapsverlof variëren van lidstaat tot lidstaat. In België hebben vrouwen momenteel recht op vijftien weken. De eerste dertig dagen ontvangen ze 82 procent van hun loon. Nadien bedraagt de uitkering 75 procent van een loon dat geplafonneerd wordt op 118 euro per dag.