Europees Parlement vormt vuist tegen Hongarije en start alarmprocedure

12/09/18 om 13:37 - Bijgewerkt om 17:11

Bron: Belga

Het Europees Parlement vraagt de Raad nu om actie te ondernemen tegen Hongarije en het beleid van Viktor Orbán. Orbán zelf trekt naar het Europees Hof van Justitie.

Europees Parlement vormt vuist tegen Hongarije en start alarmprocedure

Viktor Orbán © Belga

Het Europees Parlement vindt dat de alarmbelprocedure moeten worden opgestart tegen het Hongarije van premier Viktor Orban. De parlementsleden keurden woensdag het bijzonder kritische rapport van de Nederlandse Judith Sargentini goed met de benodigde tweederdemeerderheid. 448 parlementsleden stemden voor, 197 tegen en 48 onthielden zich.

De stemming betekent dat het parlement van oordeel is dat in Hongarije de fundamentele rechten en vrijheden en de rechtstaat in het gedrang zijn. Het vraagt de Raad om de zaak naar zich toe te trekken. Orban kwam zich dinsdag in Straatsburg nog verdedigen tegen de kritiek van de Europese volksvertegenwoordigers, maar hij kon hen dus niet overtuigen.

In het Europees Parlement zijn de twaalf leden van Orbans partij Fidesz aangesloten bij de EVP-fractie. Daar maakte voorzitter Manfred Weber, die zich ook opwerpt als kandidaat-Commissievoorzitter, voor de stemming bekend dat ook hij voor de activering van het beruchte artikel 7 van het Europees verdrag zou stemmen. 'Ik ben altijd voor het bouwen van bruggen geweest en dat blijft zo, maar gisteren zag ik bij de Hongaarse eerste minister niet de minste bereidheid om zijn Europese partners tegemoet te komen en onze bezorgdheden te beantwoorden', zei Weber.

De Duitse fractieleider benadrukt wel dat de dialoog met Hongarije opengehouden moet worden. Het opschorten van het Hongaarse stemrecht in de Europese ministerraden, waarin de alarmprocedure kan uitmonden, is nog niet voor meteen. Voor die ultieme noodgreep is bovendien unanimiteit onder de lidstaten nodig.

Orbán wil het hier niet bij laten. Volgens hem is de stemprocedure niet rechtsgeldig verlopen. Daarom trekt hij naar het Europees Hof van Justitie.

Onze partners