De Nederlandse regering gaat haar excuses aanbieden aan de kinderen die bij hun ouders zijn weggehaald als gevolg van de ’toeslagenaffaire’, een van de grootste politieke schandalen in de recente Nederlandse geschiedenis. Dat hebben twee regeringsleden maandag bekendgemaakt.
De zogeheten toeslagenaffaire is al enkele jaren een heikel politiek dossier bij onze noorderburen. De Nederlandse belastingdienst had tussen 2005 en 2019 tienduizenden ouders onterecht beschuldigd van fraude met de toeslag voor kinderopvang. De harde fraudeaanpak, waarbij tienduizenden euro’s werden terugvorderd, heeft vervolgens duizenden mensen in financiële moeilijkheden gebracht. Als gevolg daarvan zijn meer dan tweeduizend kinderen onnodig bij hun ouders weggehaald.
De regering wil het leed van die kinderen nu expliciet erkennen, zo hebben de ontslagnemende staatssecretarissen Teun Struycken (Rechtsbescherming) en Sandra Palmen (Herstel en Toeslagen) maandag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Struycken en Palmen maken allebei deel uit van NSC, de partij die was opgericht door Pieter Omtzigt, die zich in het toeslagenschandaal had vastgebeten.
De regering werkt aan maatregelen om de jongeren te ondersteunen, omdat ze nog dagelijks gevolgen kunnen ondervinden van de situatie. Hoe de maatregelen er precies gaat uitzien, is nog niet bekend.
De staatssecretarissen willen dat nog uitwerken met de betrokken organisaties en met de jongeren zelf. De twee regeringsleden reageren op een commissierapport dat eerder dit jaar gepubliceerd werd.
In het rapport ‘Erfenis van Onrecht’ was vastgesteld dat de financiële problemen waarin de gezinnen terechtkwamen leidden tot oplopende schulden, armoede en stress. Jeugdhulp en jeugdbescherming hebben onvoldoende de link gelegd met de strijd met de de belastingdienst, waardoor de kinderen en gezinnen niet op de juiste manier werden geholpen.