De Franse premier François Bayrou heeft dinsdag zijn plannen uit de doeken gedaan om volgend jaar 43,8 miljard euro te besparen. Hij wil onder andere twee feestdagen schrappen en een ‘solidariteitsbijdrage’ voor de allerrijksten invoeren.
Bayrou schetste een somber beeld van de overheidsfinanciën en noemde de hoge schuldenlast een “vloek zonder uitweg” voor het “aan overheidsuitgaven verslaafd geraakte” Frankrijk. “Elke seconde stijgt de Franse schuld met 5.000 euro”, zei de premier.
Onze zuiderburen stormen af op een “klif”, waarna een “verplettering door de schuld” dreigt, waarschuwde hij.
Om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) – tegenover 5,8 procent in 2024 – wil Bayrou 43,8 miljard euro besparen. Door de toegenomen uitgaven voor defensie ligt dat bedrag hoger dan de eerder vooropgestelde 40 miljard.
De eerste minister deed ook al concrete voorstellen uit de doeken om die doelstelling te halen, waarbij “iedereen een inspanning zal moeten leveren”. Zo wil hij de overheidsuitgaven – met uitzondering van die voor defensie – bevriezen op die van het niveau van 2025.
Daarnaast zouden vanaf volgend jaar 3.000 ambtenarenbanen verdwijnen en zou een derde van de ambtenaren die “in de komende jaren” met pensioen gaan, niet vervangen worden.
Twee feestdagen minder
Ook een indexsprong op de uitkeringen, pensioenen en belastingschijven staat in het begrotingsvoorstel.
Aan de lokale overheden zou dan weer een besparingsinspanning van 5,3 miljard euro worden gevraagd.
Nog een opvallende maatregel is het schrappen van twee van de elf feestdagen: zelf schoof Bayrou paasmaandag en 8 mei – de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog – naar voren. Hij noemde de maand mei gezien de vele feestdagen “een echte gatenkaas”. Het schrappen van twee feestdagen zou de Franse productiviteit verhogen en “meerdere miljarden euro’s” naar de staatskas doen vloeien.
Rijkentaks
De premier wil daarnaast onder andere nog werk maken van een solidariteitsbijdrage voor de allerrijksten en een e-commercebelasting invoeren om “onze handelaars en producenten te beschermen tegen oneerlijke concurrentie”.
Ook bij de ziekteverzekering wil Bayrou geld halen: de franchise voor medicijnenkosten zou verdubbelen tot 100 euro. De kans dat Bayrou zijn begroting in de herfst ook daadwerkelijk door het parlement krijgt, is echter klein. Het Franse persbureau AFP spreekt alvast van een “bijna onmogelijke missie”.
De premier staat aan het hoofd van een conservatieve minderheidsregering die vooral afhangt van de steun van het extreemrechtse Rassemblement national (RN).
Jordan Bardella, de topman van die partij, was dinsdag alvast niet te spreken over Bayrous plannen om Fransen op paasmaandag en 8 mei aan het werk te zetten. “De afschaffing van twee feestdagen die zo betekenisvol zijn, is een directe aanval op onze geschiedenis en onze wortels, en tegen de Franse arbeidersklasse”, schreef hij op sociaalnetwerksite X.
“Geen enkel RN-parlementslid zal deze maatregel goedkeuren.” De leider van het extreemlinkse La France insoumise, Jean-Luc Mélenchon, riep op X alvast op tot het vertrek van Bayrou. Hij hekelt dat de Franse regering onder president Emmanuel Macron de publieke dienstverlening wil uithollen en “de massa wil laten betalen om de allerrijksten te sparen”.
In december bracht de linkse oppositie in Frankrijk, samen met het RN, nog de toenmalige minderheidsregering van premier Michel Barnier ten val met een motie van wantrouwen na een geschil over de begroting.