Dagelijks aantal Russische doden in de oorlog ligt hoger dan ooit

© REUTERS

Het zomeroffensief zou ‘de laatste duw’ zijn, dat verklaarden gevangen genomen Russische officieren in Oekraïne. Poetin lijkt vastbesloten het Oekraïense moreel te breken en na meer dan drie jaar oorlog alsnog een overwinning binnen te halen, zo schrijft The Economist. Poetin lijkt ook bereid daarvoor een hoge prijs te betalen: uit een recente analyse blijkt dat het dagelijkse dodental aan Russische zijde momenteel hoger ligt dan op enig ander moment in het conflict.

Van geen van beide partijen is er een officieel dodentol bekend, maar onze dagelijkse analyse van het conflict geeft enkele aanwijzingen. Onze satellietgegevens en de verschuivingen in welke partij een bepaald gebied controleert, geven aan wanneer de gevechten in intensiteit toenemen. Die bevindingen sluiten goed aan bij ruim 200 betrouwbare schattingen van westerse regeringen en onafhankelijke experts.. Door deze gegevens te combineren kunnen we voor het eerst een geloofwaardige dagelijkse schatting maken van het aantal doden — een soort meta-schatting van verschillende bestaande schattingen.

Verbijsterende cijfers: bijna 1 miljoen Russische doden en gewonden door Poetins oorlog in Oekraïne

Volgens onze tracker zijn er sinds het begin van de oorlog, tot en met 9 juli 2025, tussen de 900.000 en 1,3 miljoen Russische slachtoffers gevallen, waarvan naar schatting 190.000 tot 350.000 doden. Andere bronnen hadden het eind juni al over ‘meer dan 1 miljoen slachtoffers in totaal’. Onze schatting wijst erop dat ongeveer 31.000 Russen zijn omgekomen sinds het zomeroffensief op 1 mei van start ging.

Hoe staat Oekraïne er momenteel voor?

Zware beschietingen gaan onverminderd door aan de oevers van de Dnipro in de regio Cherson. Een groot deel daarvan is het gevolg van Russische droneaanvallen op landbouwgrond, eerder dan van een serieuze poging tot opmars. De vermeende Russische zee-invasie is tot op vandaag uitgebleven.

In het noorden valt een Russische strijdmacht van 50.000 man de provinciehoofdstad Soemy aan. Ons model detecteert artillerievuur en explosies langs de noordelijke verdedigingslinies van de stad. Oekraïne is zwaar in de minderheid, maar ambtenaren zeggen dat het front standhoudt.

In het noordoosten rukt Rusland op richting Borova en Siversk — tactische tussenstations op weg naar de laatste overgebleven Oekraïense bolwerken in de Donbas.

De belangrijkste Russische inspanning speelt zich verder zuidwaarts af. Pokrovsk en Kostjantynivka — twee cruciale logistieke knooppunten voor Oekraïne — krijgen het zwaar te verduren. Of ze standhouden, zou wel eens bepalend kunnen zijn voor de uitkomst van het oostelijk front.

Er zijn te weinig betrouwbare gegevens om een vergelijkbare up-to-date schatting voor Oekraïne te maken. Een lijst van geïdentificeerde doden en vermisten op de website UALosses suggereert echter dat er sinds het begin van de invasie tussen de 73.000 en 140.000 Oekraïense soldaten zijn omgekomen.

Zelfs aan het snellere tempo van de afgelopen 30 dagen zou het nog 89 jaar duren om heel Oekraïne in te nemen.

De stijging in het Russische dodental hangt samen met beweging op het slagveld. Volgens onze satellietgegevens rukt Rusland momenteel sneller op dan op eender welk moment in de voorbije twee jaar — al lag het tempo daarvoor wel bijzonder laag. In de afgelopen weken kreeg Oekraïne enkele van de zwaarste drone- en raketaanvallen van de hele oorlog te verduren. Op 9 juli lanceerde Rusland ‘s morgens vroeg 700 drones, voornamelijk richting Loetsk, een stad dicht bij de Poolse grens.

Beperkte Russische opmars

Oekraïne blijft zich krachtig verdedigen tegen een veel grotere macht. Ondanks het zomeroffensief en vertragingen in Amerikaanse wapenleveringen heeft Rusland bitter weinig bereikt. De huidige opmars komt neer op slechts 15 vierkante kilometer per dag. Het voorbije jaar boekte Rusland gemiddeld slechts 0,038 vierkante kilometer terreinwinst per gesneuvelde soldaat. Zelfs aan het snellere tempo van de afgelopen 30 dagen zou het nog 89 jaar duren om heel Oekraïne in te nemen. Alleen al het veroveren van de niet-bezette delen van de vier regio’s die Poetin al claimt — Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja — zou duren tot februari 2029.

‘Waarom riep niemand “Free Ukraine” op Rock Werchter?’

Toch lijkt Poetin onvermurwbaar. Zijn strijdkrachten rekruteren maandelijks tussen de 10.000 en 15.000 manschappen meer dan Oekraïne, door Russische burgers te verleiden met royale inschrijvingsbonussen en hoge lonen. Oekraïne daarentegen doet beroep op de dienstplicht, wat momenteel veel beroering veroorzaakt.

Op 7 juli kondigde Donald Trump aan dat de VS opnieuw wapens naar Oekraïne zullen sturen. ‘Ze moeten zichzelf kunnen verdedigen,’ zei hij. ‘Ze worden op dit moment heel hard geraakt.’

Wij blijven de gevechten volgen — en het dodental dat daaruit voortvloeit.

@ The Economist

Partner Content