"We hebben nu zeven maanden achter de rug waarin we met een zeer concreet probleem zitten", zei Crombez. "Mensen wagen de oversteek en verdrinken. In die zeven maanden zijn de mogelijkheden om oplossingen te vinden almaar kleiner geworden en de onderhandelingen met Turkije almaar belangrijker. Nu zet Turkije Europa tegen de muur."

De SP.A'er doelt op de grote tegemoetkomingen die Turkije eist om mee te werken in een aanpak van de vluchtelingencrisis. Het land stuurt onder meer aan op een snelle toetreding tot de EU. "Ik denk dat het beter is dat er een sterk en slagkrachtig Europa zou staan, maar dat staat er absoluut niet", aldus Crombez.

10 Europese landen

"Als men moet terugvallen op een kleine groep landen die afspraken maakt met Turkije en men dwingt dat niet af van de andere landen, dan heb je geen Europa meer."

De voorzitter denkt aan een groep van tien Europese landen, een "coalition of the willing". Hoewel verre van een ideale oplossing, zou België volgens hem wel deel moeten uitmaken van een dergelijke groep.

(Belga/TE)

"We hebben nu zeven maanden achter de rug waarin we met een zeer concreet probleem zitten", zei Crombez. "Mensen wagen de oversteek en verdrinken. In die zeven maanden zijn de mogelijkheden om oplossingen te vinden almaar kleiner geworden en de onderhandelingen met Turkije almaar belangrijker. Nu zet Turkije Europa tegen de muur." De SP.A'er doelt op de grote tegemoetkomingen die Turkije eist om mee te werken in een aanpak van de vluchtelingencrisis. Het land stuurt onder meer aan op een snelle toetreding tot de EU. "Ik denk dat het beter is dat er een sterk en slagkrachtig Europa zou staan, maar dat staat er absoluut niet", aldus Crombez. "Als men moet terugvallen op een kleine groep landen die afspraken maakt met Turkije en men dwingt dat niet af van de andere landen, dan heb je geen Europa meer." De voorzitter denkt aan een groep van tien Europese landen, een "coalition of the willing". Hoewel verre van een ideale oplossing, zou België volgens hem wel deel moeten uitmaken van een dergelijke groep. (Belga/TE)