Europa levert geen wapens meer aan Egypte

De lidstaten van de Europese Unie gaan de exportlicenties naar Egypte opschorten voor de uitvoer van materiaal dat gebruikt kan worden voor binnenlandse repressie

De ministers van Buitenlandse Zaken kwamen bijeen om te bekijken hoe de Europese Unie moet reageren op het excessieve geweld in Egypte. Ze besloten om de Europese financiële bijstand aan Egypte opnieuw tegen het licht te houden. Ze raakten het wel over eens dat financiële steun voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen en de civiele samenleving sowieso voortgezet wordt, zo deelde de Europese hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Catherine Ashton na afloop mee.

Het was op eieren lopen: Europa moet een daad stellen om duidelijk te maken dat het geweld niet door de beugel kan, maar wil tegelijkertijd de bruggen met de strijdende partijen in het land niet opblazen.

“Business as usual is niet mogelijk”, zo stelde de Duitse minister Guido Westerwelle voor aanvang. Het geweld in Egypte heeft de voorbije weken bijna duizend mensenlevens geëist en een loutere veroordeling volstaat voor de Europeanen niet langer. Verscheidene landen hebben reeds besloten hun militaire samenwerking en wapenleveringen aan het Egyptische leger te bevriezen. Mogelijk scharen ook de overige lidstaten zich achter die maatregel.

Opschorting financiële steun is optie

Ook de opschorting van financiële steun behoorde tot de opties. De Europese Unie is immers een van de belangrijkste donoren en de grootste handelspartner van het land. Vorig najaar stelde Europa zo nog een steunpakket van vijf miljard euro in het vooruitzicht, maar door de aanhoudende instabiliteit en het gebrek aan democratische vooruitgang is dat geld nog maar nauwelijks aangeboord.

Zowel de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton als de Britse minister William Hague beklemtoonden echter dat het Europese antwoord op het buitensporige geweld in ieder geval geen negatieve impact mag hebben op de bevolking en op organisaties uit het middenveld die ijveren voor democratie en mensenrechten.

‘Wij kiezen geen partij, wij kiezen voor democratie’

De ministers hamerden er ook op dat Europa een gesprekspartner voor alle partijen moet blijven en moet blijven ijveren voor een hervatting van de dialoog en een inclusief democratiseringsproces. “Wij kiezen geen partij, wij kiezen voor democratie”, zo vatte de Nederlandse minister Frans Timmermans het samen. Hij betreurde dat de escalatie van het geweld de gematigde krachten in alle partijen naar de marge heeft verdreven en dat gematigde Moslimbroeders in de gevangenis zijn beland.

Ashton ondernam de voorbije maand al enkele pogingen om bruggen te slaan tussen de Moslimbroeders van de afgezette president Mohamed Morsi en de door het leger geïnstalleerde interim-regering. De Britse herhaalde dat ze bereid is een bemiddelingsrol op zich te nemen.

Reynders bezoekt Egypte

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die niet aanwezig was op het Europese overleg, brengt de komende dagen een bezoek aan Egypte. Reynders vangt zijn bezoek aan met een gesprek met zijn Egyptische ambtgenoot Nabil Fahmi. Daarna trekt hij naar de secretaris-generaal van de Arabische Liga en heeft hij ontmoetingen met leden van de oppositie en van mensenrechtenverenigingen.

Verder bezoekt de minister de werf van het Grand Egyptian Museum, dat in 2015 opent en het grootste archeologisch museum ter wereld moet worden. Er zullen om en bij de vijfduizend personeelsleden aan de slag gaan. De bouw wordt gerealiseerd door het Belgische Besix, in een joint venture met het plaatselijke Orascom Construction Industries. Het contract heeft een waarde van 605 miljoen euro.

Daarna trekt Reynders naar een weeshuis dat wordt beheerd door een Belgische ngo. Didier Reynders is momenteel in Kenia en vliegt rechtstreeks naar Caïro. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content