Van alle Europeanen heeft 57 procent vertrouwen in de meerwaarde van het lidmaatschap van de Unie, een score die opnieuw het niveau van voor de financiële crisis bereikt.

43 procent van de Europeanen heeft het gevoel dat hun stem gehoord wordt op het Europese niveau tegenover 56 procent van de Belgen.

Het is een kleine opsteker voor eurofielen in tijden van brexit: in vergelijking met de vorige peiling van september vorig jaar is het aantal Europeanen dat het lidmaatschap een goede zaak vindt met vier procentpunten gestegen tot 57 procent. Het vertrouwen in het Europese project bereikt zo ongeveer opnieuw het niveau van voor de financiële en economische crisis. In ons land boerde het vertrouwen in Europa met één procent achteruit, maar met 64 procent scoort België nog steeds beter dan het Europese gemiddelde.

Ook heeft een stijgend aantal Europeanen (43 procent) het gevoel dat hun stem gehoord wordt op het Europese niveau. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de crisis in 2007, en een stijging van meer dan zes procentpunten in vergelijking met 2016. Daartegenover staat ook dat zes op de tien Europeanen vinden dat zijn of haar stem gehoord wordt op nationaal niveau. Een veel groter aantal Belgen (56 procent) meent dat dat zijn of haar stem gehoord wordt op het Europese niveau.

Tegen de achtergrond van het aantreden van Amerikaans president Donald Trump, de invloed van Rusland en China en de instabiliteit in de Arabische Wereld vindt 73 procent dat Europa het meest geschikte niveau is om de internationale uitdagingen aan te gaan. Driekwart of meer van de Europeanen vraagt ook meer Europese samenwerking in de strijd tegen terrorisme (80 procent), werkloosheid (78 procent), milieubescherming (75 procent) of fiscale fraude (74 procent). Belgen vragen doorgaans nog meer Europese samenwerking op verschillende beleidsterreinen dan het Europees gemiddelde.

De Eurobarometer-peiling is in maart uitgevoerd bij 27.901 mensen in de 28 lidstaten, onder wie 1.023 Belgen.

Van alle Europeanen heeft 57 procent vertrouwen in de meerwaarde van het lidmaatschap van de Unie, een score die opnieuw het niveau van voor de financiële crisis bereikt.Het is een kleine opsteker voor eurofielen in tijden van brexit: in vergelijking met de vorige peiling van september vorig jaar is het aantal Europeanen dat het lidmaatschap een goede zaak vindt met vier procentpunten gestegen tot 57 procent. Het vertrouwen in het Europese project bereikt zo ongeveer opnieuw het niveau van voor de financiële en economische crisis. In ons land boerde het vertrouwen in Europa met één procent achteruit, maar met 64 procent scoort België nog steeds beter dan het Europese gemiddelde.Ook heeft een stijgend aantal Europeanen (43 procent) het gevoel dat hun stem gehoord wordt op het Europese niveau. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de crisis in 2007, en een stijging van meer dan zes procentpunten in vergelijking met 2016. Daartegenover staat ook dat zes op de tien Europeanen vinden dat zijn of haar stem gehoord wordt op nationaal niveau. Een veel groter aantal Belgen (56 procent) meent dat dat zijn of haar stem gehoord wordt op het Europese niveau.Tegen de achtergrond van het aantreden van Amerikaans president Donald Trump, de invloed van Rusland en China en de instabiliteit in de Arabische Wereld vindt 73 procent dat Europa het meest geschikte niveau is om de internationale uitdagingen aan te gaan. Driekwart of meer van de Europeanen vraagt ook meer Europese samenwerking in de strijd tegen terrorisme (80 procent), werkloosheid (78 procent), milieubescherming (75 procent) of fiscale fraude (74 procent). Belgen vragen doorgaans nog meer Europese samenwerking op verschillende beleidsterreinen dan het Europees gemiddelde.De Eurobarometer-peiling is in maart uitgevoerd bij 27.901 mensen in de 28 lidstaten, onder wie 1.023 Belgen.