"De fundamentele omwentelingen in de Arabische wereld maken de nood van vooruitgang dringender dan ooit", benadrukken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in hun conclusies van een bijeenkomst in Brussel.

Impasse

Het vredesproces in het Midden-Oosten zit sinds een korte heropleving in de herfst van vorig jaar opnieuw muurvast. Toch tonen de omwentelingen in de Arabische wereld het belang om "tegemoet te komen aan de legitieme verzuchtingen van de mensen in de regio, inclusief die van de Palestijnen over een eigen staat en die van Israël over veiligheid", aldus de buitenlandministers.

De EU roept de betrokken partijen op om alle unilaterale acties en maatregelen te vermijden die het vertrouwen op het terrein kunnen schaden. De ministers tonen zich ook tevreden met de Palestijnse verzoening, die een einde maakte aan de raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook. In kader daarvan vraagt de EU opnieuw de opheffing van de blokkades.

De Unie blijft erbij dat onderhandelingen de enige weg zijn naar duurzame vrede. Ze hoopt dat het Midden-Oostenkwartet - VS, VN, EU en Rusland - snel weer samenkomt. Een vorige bijeenkomst in april werd afgeblazen, omdat de VS het daarvoor nog te vroeg vonden. Maar de Amerikaanse president Barack Obama sprak zich sindsdien ondubbelzinnig uit voor een tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967.

Gezamenlijk standpunt

Toch dienen zich voor de EU ook intern nog stevige discussies aan over de kwestie. De Palestijnen hopen in september immers via een meerderheid van de Algemene Vergadering van de VN een erkenning te verkrijgen bij de Verenigde Naties. "Het zou dodelijk zijn voor het beeld als de 27 Europese lidstaten daar niet op één lijn staan", gaf minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere maandag toe. In dat opzicht toonde hij zich alvast erg tevreden met de houding van zijn Britse collega William Hague.

Die riep de Europese lidstaten volgens Vanackere op voorlopig terughoudend te blijven en de wereld duidelijk te maken dat de Unie pas later een gemeenschappelijk standpunt zal innemen. Maar "als we ons positioneren, dan moeten we dat samen doen", parafraseerde Vancackere zijn Britse collega nog. (Belga)

"De fundamentele omwentelingen in de Arabische wereld maken de nood van vooruitgang dringender dan ooit", benadrukken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in hun conclusies van een bijeenkomst in Brussel. Impasse Het vredesproces in het Midden-Oosten zit sinds een korte heropleving in de herfst van vorig jaar opnieuw muurvast. Toch tonen de omwentelingen in de Arabische wereld het belang om "tegemoet te komen aan de legitieme verzuchtingen van de mensen in de regio, inclusief die van de Palestijnen over een eigen staat en die van Israël over veiligheid", aldus de buitenlandministers. De EU roept de betrokken partijen op om alle unilaterale acties en maatregelen te vermijden die het vertrouwen op het terrein kunnen schaden. De ministers tonen zich ook tevreden met de Palestijnse verzoening, die een einde maakte aan de raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook. In kader daarvan vraagt de EU opnieuw de opheffing van de blokkades. De Unie blijft erbij dat onderhandelingen de enige weg zijn naar duurzame vrede. Ze hoopt dat het Midden-Oostenkwartet - VS, VN, EU en Rusland - snel weer samenkomt. Een vorige bijeenkomst in april werd afgeblazen, omdat de VS het daarvoor nog te vroeg vonden. Maar de Amerikaanse president Barack Obama sprak zich sindsdien ondubbelzinnig uit voor een tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967. Gezamenlijk standpunt Toch dienen zich voor de EU ook intern nog stevige discussies aan over de kwestie. De Palestijnen hopen in september immers via een meerderheid van de Algemene Vergadering van de VN een erkenning te verkrijgen bij de Verenigde Naties. "Het zou dodelijk zijn voor het beeld als de 27 Europese lidstaten daar niet op één lijn staan", gaf minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere maandag toe. In dat opzicht toonde hij zich alvast erg tevreden met de houding van zijn Britse collega William Hague. Die riep de Europese lidstaten volgens Vanackere op voorlopig terughoudend te blijven en de wereld duidelijk te maken dat de Unie pas later een gemeenschappelijk standpunt zal innemen. Maar "als we ons positioneren, dan moeten we dat samen doen", parafraseerde Vancackere zijn Britse collega nog. (Belga)