Dat heeft Van Rompuy aangekondigd na afloop van een beraad over het resultaat van de Europese verkiezingen. De Belg heeft zijn mandaat gekregen van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten, die in Brussel bijeen waren.

Van Rompuy zal de komende weken discreet overleg plegen met de leiders van de politieke fracties van het nieuw verkozen Europees Parlement en met de staatshoofden en regeringsleiders. Daarnaast zal de Belg ook gesprekken voeren met onder meer Jean-Claude Juncker, de kandidaat van de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij die moet proberen om een meerderheid van het parlement achter zijn kandidatuur te scharen.

Prioriteiten

De brede consultatieronde gaat niet enkel over de opvolging van Barroso, maar ook over de strategische prioriteiten van de Unie voor de komende legislatuur. Van Rompuy lijstte alvast enkele prioriteiten op: groei en werkgelegenheid, een goed functionerende economische en monetaire unie, klimaatverandering, een eengemaakte energiemarkt en het indijken van de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers, het vrij verkeer van personen en de strijd tegen illegale immigratie en misdaad.

Pas nadien zullen de staatshoofden en regeringsleiders een kandidaat voordragen om het dagelijks bestuur van de Europese Unie de komende vijf jaar te leiden. Die kandidaat moet vervolgens de zegen krijgen van een absolute meerderheid van de Europarlementsleden. (Belga/TV)

Dat heeft Van Rompuy aangekondigd na afloop van een beraad over het resultaat van de Europese verkiezingen. De Belg heeft zijn mandaat gekregen van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten, die in Brussel bijeen waren.Van Rompuy zal de komende weken discreet overleg plegen met de leiders van de politieke fracties van het nieuw verkozen Europees Parlement en met de staatshoofden en regeringsleiders. Daarnaast zal de Belg ook gesprekken voeren met onder meer Jean-Claude Juncker, de kandidaat van de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij die moet proberen om een meerderheid van het parlement achter zijn kandidatuur te scharen. De brede consultatieronde gaat niet enkel over de opvolging van Barroso, maar ook over de strategische prioriteiten van de Unie voor de komende legislatuur. Van Rompuy lijstte alvast enkele prioriteiten op: groei en werkgelegenheid, een goed functionerende economische en monetaire unie, klimaatverandering, een eengemaakte energiemarkt en het indijken van de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers, het vrij verkeer van personen en de strijd tegen illegale immigratie en misdaad. Pas nadien zullen de staatshoofden en regeringsleiders een kandidaat voordragen om het dagelijks bestuur van de Europese Unie de komende vijf jaar te leiden. Die kandidaat moet vervolgens de zegen krijgen van een absolute meerderheid van de Europarlementsleden. (Belga/TV)