EU-top: Turken eisen extra geld in ruil voor medewerking

Ahmet Davutoglu en Angela Merkel © Belga

Turkije vraagt drie miljard euro extra voor de opvang en integratie van vluchtelingen in eigen land.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu kwam op een Europees-Turkse top over de vluchtelingencrisis maandag aanzetten met het verzoek om tegen 2018 drie miljard euro extra te voorzien voor de opvang en integratie van vluchtelingen in Turkije. Het is één van de bijkomende eisen die hij op tafel legde in ruil voor Turkse medewerking om de migratiestromen naar Griekenland te stoppen.

In november had de Europese Unie al drie miljard euro beloofd om bijvoorbeeld de toegang van vluchtelingen tot de arbeidsmarkt en het onderwijs te verbeteren. Premier Charles Michel beklemtoonde toen dat het niet ging om “een blanco cheque” voor de regering, maar dat het geld via ngo’s moet worden geïnvesteerd. België moet voor die eerste enveloppe ongeveer 58 miljoen euro bijdragen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kloeg er maandag vanuit Istanbul nog over dat de Europeanen tot dusver geen geld hebben overgemaakt. Het Europese besluitvormingsproces liep vertraging op door verzet van Italië. Vorige week kondigde de Europese Commissie wel de eerste projecten voor een totaalbedrag van 95 miljoen euro aan. De Commissie neemt één miljard euro voor haar rekening.

Vragen

Naast extra geld zou Davutoglu volgens diplomatieke bronnen ook concretere toezeggingen voor de hervestiging van vluchtelingen in Europa eisen. In ruil zou Ankara zich inschikkelijker willen opstellen om migranten terug te nemen van Griekenland. Het zou dan niet enkel om economische migranten gaan, maar ook om Syriërs die op de eilanden aankomen. Voor elke Turkse heropname zou dan iemand hervestigd moeten worden in Europa. Het voorstel moet “het business model van de mensensmokkelaars” aan diggelen slaan, maar roept volgens een insider ook tal van “praktische” en “juridische” vragen op. Is dit in overeenstemming met de Europese richtlijnen en de Conventie van Genève?

Davutoglu zou ook vragen om de visumplicht voor Turkse onderdanen reeds eind juni op te heffen. Tot dusver was oktober vooropgesteld. Ook dat stuit op bezwaren. De afschaffing was immers gekoppeld aan een evaluatie van het Europees-Turkse heropnameakkoord, dat pas in juni in werking treedt. Bovendien moet het Turkse parlement nog een aantal criteria inlossen.

Tenslotte vragen de Turken ook een nieuw elan voor hun toetredingsonderhandelingen. Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz verzette zich echter tegen een koppeling van de toetredingsgesprekken aan het management van de vluchtelingencrisis op korte termijn. Anderzijds zou de opening van nieuwe hoofdstukken volgens hem wel gelegenheid kunnen bieden om te praten over de persvrijheid in Turkije en de Koerdische kwestie. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content