De hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid dreigt wat te knabbelen aan korting die de Britten genieten op hun nationale bijdrage. "Het is absoluut essentieel dat we de Britse korting verdedigen en ik zal ervoor zorgen dat we dat doen", verklaarde Cameron bij zijn aankomst.

Groot-Brittannië krijgt elk jaar enkele miljarden euro's korting op zijn bijdrage aan de Europese begroting. Die fameuze 'rebate' werd in 1984 in de wacht gesleept door toenmalig premier Margaret Thatcher. Cameron bedong in februari dat deze tegemoetkoming de komende zeven jaren onaangeroerd zou blijven.

Korting krimpt

Deze week bereikten de ministers van Landbouw echter een akkoord over de hervorming van het landbouwbudget. Daardoor zou de basis voor de berekening van de Britse korting wat kleiner worden. Bijgevolg zou ook de korting zelf wat krimpen; volgens bepaalde schattingen met zo'n 200 miljoen euro per jaar.

Her en der wordt gevreesd dat Cameron de politieke doorbraak in de onderhandelingen rond de meerjarenbegroting zou kunnen bemoeilijken. "U kent Cameron ook. Het is man met een bepaalde visie op de Europese begroting. Dat doet me vrezen dat we niets kunnen uitsluiten", zuchtte Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz. (Belga/TV)

De hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid dreigt wat te knabbelen aan korting die de Britten genieten op hun nationale bijdrage. "Het is absoluut essentieel dat we de Britse korting verdedigen en ik zal ervoor zorgen dat we dat doen", verklaarde Cameron bij zijn aankomst. Groot-Brittannië krijgt elk jaar enkele miljarden euro's korting op zijn bijdrage aan de Europese begroting. Die fameuze 'rebate' werd in 1984 in de wacht gesleept door toenmalig premier Margaret Thatcher. Cameron bedong in februari dat deze tegemoetkoming de komende zeven jaren onaangeroerd zou blijven.Korting krimpt Deze week bereikten de ministers van Landbouw echter een akkoord over de hervorming van het landbouwbudget. Daardoor zou de basis voor de berekening van de Britse korting wat kleiner worden. Bijgevolg zou ook de korting zelf wat krimpen; volgens bepaalde schattingen met zo'n 200 miljoen euro per jaar. Her en der wordt gevreesd dat Cameron de politieke doorbraak in de onderhandelingen rond de meerjarenbegroting zou kunnen bemoeilijken. "U kent Cameron ook. Het is man met een bepaalde visie op de Europese begroting. Dat doet me vrezen dat we niets kunnen uitsluiten", zuchtte Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz. (Belga/TV)