Na afloop van de Europese Raad (met alle 27 EU-lidstaten) gingen de landen van de eurozone nog even apart rond de tafel zitten. Hun leiders kregen van ECB-voorzitter Mario Draghi een presentatie over de economische toestand in de muntunie.

Ongelijke ontwikkeling

De Duitse bondskanselier Angela Merkel was een van de weinige leiders die donderdagnacht nog een woordje kwijt wou aan de wachtende pers. Zij besloot dat meer coördinatie van het economisch beleid in de verschillende eurolanden "een verdere ongelijke ontwikkeling" van productiviteit, loonvorming en werkloosheidscijfers voorkomt. Vooral de verbetering van het concurrentievermogen van de eurozone moet nu aandacht krijgen, zei ze.

Cyprus

Over het noodlijdende Cyprus, dat aanspraak maakt op een hulppakket, werd niet gesproken - althans niet uitgebreid. Het dossier wordt doorgeschoven naar de Eurogroep. De ministers van Financiën van de eurozone steken vrijdag vanaf 17 uur de koppen bij elkaar om zich over een financiële noodlijn ter waarde van ongeveer 17 miljard euro te buigen.

Syrië

Vrijdagochtend start de tweede dag van de Europese top. Het is uitkijken naar de discussie over mogelijke wapenleveringen aan de rebellengroepen in Syrië. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zullen de andere lidstaten ervan trachten te overtuigen het bestaande wapenembargo na einde mei niet meer te verlengen. (Belga/TV)

Na afloop van de Europese Raad (met alle 27 EU-lidstaten) gingen de landen van de eurozone nog even apart rond de tafel zitten. Hun leiders kregen van ECB-voorzitter Mario Draghi een presentatie over de economische toestand in de muntunie.Ongelijke ontwikkeling De Duitse bondskanselier Angela Merkel was een van de weinige leiders die donderdagnacht nog een woordje kwijt wou aan de wachtende pers. Zij besloot dat meer coördinatie van het economisch beleid in de verschillende eurolanden "een verdere ongelijke ontwikkeling" van productiviteit, loonvorming en werkloosheidscijfers voorkomt. Vooral de verbetering van het concurrentievermogen van de eurozone moet nu aandacht krijgen, zei ze. Cyprus Over het noodlijdende Cyprus, dat aanspraak maakt op een hulppakket, werd niet gesproken - althans niet uitgebreid. Het dossier wordt doorgeschoven naar de Eurogroep. De ministers van Financiën van de eurozone steken vrijdag vanaf 17 uur de koppen bij elkaar om zich over een financiële noodlijn ter waarde van ongeveer 17 miljard euro te buigen.Syrië Vrijdagochtend start de tweede dag van de Europese top. Het is uitkijken naar de discussie over mogelijke wapenleveringen aan de rebellengroepen in Syrië. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zullen de andere lidstaten ervan trachten te overtuigen het bestaande wapenembargo na einde mei niet meer te verlengen. (Belga/TV)