"De Europese Unie wil een sleutelrol blijven spelen", zo verzekerde speciaal gezant Bernardino Leon na afloop van diplomatiek overleg over een Europese reactie op het aanhoudende geweld in Egypte.

Diplomaten van de 28 lidstaten bekeken in het Politiek en Veiligheidscomité hoe de Europese Unie kan reageren op de gewelddadige confrontaties tussen het Egyptische leger en de Moslimbroeders. De voorbije dagen deden al enkele pistes de ronde, van het stopzetten van wapenleveringen tot het opschorten van hulpprogramma's. Vorig najaar keurde de Unie nog een hulpprogramma van vijf miljard euro voor de periode 2012-2014 goed.

Sancties

Volgens Leon bevestigde het diplomatieke overleg alvast de unanieme overtuiging dat de Europese Unie "een constructieve actor" moet blijven in de zoektocht naar een oplossing. De Europeanen geloven dat er in Egypte nog democratische krachten aanwezig zijn. "We zijn ervan overtuigd dat een politieke oplossing mogelijk blijft", stelde de Europese gezant.

Over sancties werd er volgens Leon niet gesproken. De diplomaten hielden wel een reeks mogelijke reacties tegen het licht. Er zijn voorlopig geen opties van tafel geveegd, maar Leon beklemtoonde dat het aan de buitenlandministers is om beslissingen te nemen. Met het oog op de bijeenkomst zal de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton een document met mogelijke maatregelen klaarstomen.

Politieke dialoog

Het eerstvolgende overleg van de Europese buitenlandministers was pas voorzien voor 6 september. In een mededeling hadden Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso eerder al gewag gemaakt van een mogelijke herziening van de relaties met Egypte. De twee voorzitters lanceerden een oproep om een einde te maken aan het geweld, de politieke dialoog te hervatten en het democratisch proces opnieuw te lanceren.

Egypte vormt dezer dagen het toneel van een gewelddadige machtsstrijd tussen de door het leger gesteunde overgangsregering en de islamistische Moslimbroeders. Honderden mensen kwamen daarbij reeds om het leven. (Belga/AVE)

"De Europese Unie wil een sleutelrol blijven spelen", zo verzekerde speciaal gezant Bernardino Leon na afloop van diplomatiek overleg over een Europese reactie op het aanhoudende geweld in Egypte. Diplomaten van de 28 lidstaten bekeken in het Politiek en Veiligheidscomité hoe de Europese Unie kan reageren op de gewelddadige confrontaties tussen het Egyptische leger en de Moslimbroeders. De voorbije dagen deden al enkele pistes de ronde, van het stopzetten van wapenleveringen tot het opschorten van hulpprogramma's. Vorig najaar keurde de Unie nog een hulpprogramma van vijf miljard euro voor de periode 2012-2014 goed. SanctiesVolgens Leon bevestigde het diplomatieke overleg alvast de unanieme overtuiging dat de Europese Unie "een constructieve actor" moet blijven in de zoektocht naar een oplossing. De Europeanen geloven dat er in Egypte nog democratische krachten aanwezig zijn. "We zijn ervan overtuigd dat een politieke oplossing mogelijk blijft", stelde de Europese gezant. Over sancties werd er volgens Leon niet gesproken. De diplomaten hielden wel een reeks mogelijke reacties tegen het licht. Er zijn voorlopig geen opties van tafel geveegd, maar Leon beklemtoonde dat het aan de buitenlandministers is om beslissingen te nemen. Met het oog op de bijeenkomst zal de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton een document met mogelijke maatregelen klaarstomen. Politieke dialoog Het eerstvolgende overleg van de Europese buitenlandministers was pas voorzien voor 6 september. In een mededeling hadden Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso eerder al gewag gemaakt van een mogelijke herziening van de relaties met Egypte. De twee voorzitters lanceerden een oproep om een einde te maken aan het geweld, de politieke dialoog te hervatten en het democratisch proces opnieuw te lanceren. Egypte vormt dezer dagen het toneel van een gewelddadige machtsstrijd tussen de door het leger gesteunde overgangsregering en de islamistische Moslimbroeders. Honderden mensen kwamen daarbij reeds om het leven. (Belga/AVE)