EU-leiders willen nog dit jaar akkoord over bankentoezicht

© Reuters

Voor eind 2012 moet er een definitief akkoord zijn over een gemeenschappelijk Europees toezicht op de banken. Daar zijn EU-leiders het over eens geworden op hun top in Brussel.

Met die deadline bevestigen de Europese leiders hun voornemen om snel werk te maken van de uitbouw van een Europees systeem voor de supervisie van de bankensector, melden weligelichte bronnen. Daarover was twijfel gerezen omdat de meningsverschillen over het systeem zich de voorbije weken hadden opgestapeld en Duitse beleidsmakers zich sceptisch toonden over de timing.

Belangrijke stap

Het is nog niet duidelijk wanneer het systeem operationeel zal worden. De Europese Commissie dringt er alvast op aan dat de Europese Centrale Bank reeds vanaf begin volgend jaar het toezicht over banken die staatssteun genieten naar zich toe zou kunnen trekken.

Nadat het wettelijk kader tegen eind dit jaar vastgelegd zal zijn, zal het nog minstens een of twee maanden duren voor het toezichtmechanisme van start kan gaan. Dat zei ECB-voorzitter Mario Draghi op de Europese top.

In ieder geval is de deadline van 1 januari een belangrijke stap vooruit, zei Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy. Op de vorige top in juni klonk het nog dat het einde van 2012 “overwogen” moest worden voor het vinden van een akkoord.

Vaart maken

In hun conclusies schrijven de 27 overigens dat de scheiding tussen het monetaire beleid van de ECB en haar nieuwe supervisiefuncties “duidelijk” moet zijn.

Het gemeenschappelijk toezicht op de banken is een noodzakelijke voorwaarde voor de rechtstreekse herkapitalisering van banken door het Europese noodfonds ESM. Landen als Spanje, waar de banken een kapitaalinjectie van ongeveer 60 miljard euro nodig hebben, willen dan ook vaart maken met de uitbouw van het systeem.

Bankenunie

De Europese ministers van Financiën moeten het ook nog eens raken over de criteria voor herkapitalisering. De leiders buigen zich intussen over andere facetten van de bankenunie die ze uit de grond willen stampen. De beraadslagingen zouden naar verluidt tot na middernacht voortduren. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content