Het document werd opgesteld door Italië maar werd met andere EU-landen besproken en wordt intussen onderschreven door grote EU-staten Spanje, Frankrijk en Duitsland, aldus het Duitse magazine Der Spiegel.

Volgens het document moeten niet-Europese landen als Egypte en Tunesië "ondersteund worden" om een grote rol te gaan spelen bij reddingsacties van bootvluchtelingen in nood. Omdat ze vaak dichterbij zijn, kunnen de hulpdiensten van deze landen "sneller en efficiënter" tussenkomen, aldus het document, "en zo vluchtelingen redden en humanitaire tragedies voorkomen".

'Vrijkopen'

Er zit een andere kant aan de zaak. Volgens het Italiaans document moeten de Tunesische of Egyptische hulpverleners de migranten dan naar "hun eigen havens" terugbrengen. Europa zou deze landen ook ondersteunen bij hun terugkeerbeleid voor sans-papiers. Dat zou, volgens het Italiaans document, "een echt afschrikkingseffect produceren".

In Der Spiegel reageert het Europarlementslid Ska Keller, lid van de Duitse Groenen, op het document.

"De lidstaten willen zich te allen prijze vrijkopen van hun verantwoordelijkheid voor vluchtelingen", zegt ze. "Egypte en Tunesië zijn geen veilige landen voor vluchtelingen".

Volgens cijfers van UNHCR kwamen vorig jaar 218.000 migranten en vluchtelingen op clandestiene wijze over de Middellandse Zee naar Europa. Ongeveer 3.500 van hen kwamen om het leven.

(RR)

Het document werd opgesteld door Italië maar werd met andere EU-landen besproken en wordt intussen onderschreven door grote EU-staten Spanje, Frankrijk en Duitsland, aldus het Duitse magazine Der Spiegel.Volgens het document moeten niet-Europese landen als Egypte en Tunesië "ondersteund worden" om een grote rol te gaan spelen bij reddingsacties van bootvluchtelingen in nood. Omdat ze vaak dichterbij zijn, kunnen de hulpdiensten van deze landen "sneller en efficiënter" tussenkomen, aldus het document, "en zo vluchtelingen redden en humanitaire tragedies voorkomen".Er zit een andere kant aan de zaak. Volgens het Italiaans document moeten de Tunesische of Egyptische hulpverleners de migranten dan naar "hun eigen havens" terugbrengen. Europa zou deze landen ook ondersteunen bij hun terugkeerbeleid voor sans-papiers. Dat zou, volgens het Italiaans document, "een echt afschrikkingseffect produceren".In Der Spiegel reageert het Europarlementslid Ska Keller, lid van de Duitse Groenen, op het document. "De lidstaten willen zich te allen prijze vrijkopen van hun verantwoordelijkheid voor vluchtelingen", zegt ze. "Egypte en Tunesië zijn geen veilige landen voor vluchtelingen".Volgens cijfers van UNHCR kwamen vorig jaar 218.000 migranten en vluchtelingen op clandestiene wijze over de Middellandse Zee naar Europa. Ongeveer 3.500 van hen kwamen om het leven. (RR)