De kranten citeren een brief van Dimitris Avramopoulos, de migratiecommissaris van de EU, aan het Europees Parlement waarin staat dat het redden van mensenlevens een topprioriteit blijft van de EU. Hij stelt dat vooral niet-gouvernementele organisaties een sleutelrol hierbij hebben gespeeld en dat hun werk niet mag 'gecriminaliseerd' worden.

Maar anderzijds moet eenieder die hieraan deelneemt de internationale regels in acht nemen en zeker niet bijdragen aan het instandhouden van mensensmokkelroutes, heet het voorts in de brief.

Deze week heeft de EU haar Operatie Sophie in de Middellandse Zee opgeschort. Er was onenigheid over hoe de geredde vluchtelingen over de lidstaten moesten verdeeld worden.

De Italiaanse regering was gekant tegen een verlenging van Operatie Sophia, tenzij lidstaten meer vluchtelingen willen opnemen. De operatie zal wel nog luchtsteun bieden aan de Libische kustwacht.

De kranten citeren een brief van Dimitris Avramopoulos, de migratiecommissaris van de EU, aan het Europees Parlement waarin staat dat het redden van mensenlevens een topprioriteit blijft van de EU. Hij stelt dat vooral niet-gouvernementele organisaties een sleutelrol hierbij hebben gespeeld en dat hun werk niet mag 'gecriminaliseerd' worden. Maar anderzijds moet eenieder die hieraan deelneemt de internationale regels in acht nemen en zeker niet bijdragen aan het instandhouden van mensensmokkelroutes, heet het voorts in de brief. Deze week heeft de EU haar Operatie Sophie in de Middellandse Zee opgeschort. Er was onenigheid over hoe de geredde vluchtelingen over de lidstaten moesten verdeeld worden. De Italiaanse regering was gekant tegen een verlenging van Operatie Sophia, tenzij lidstaten meer vluchtelingen willen opnemen. De operatie zal wel nog luchtsteun bieden aan de Libische kustwacht.