EU en twintig landen uiten ‘diepe bezorgdheid’ over lot van Afghaanse meisjes en vrouwen

© belga

De Europese Unie en twintig landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, tonen zich in een gemeenschappelijk persbericht ‘diep bezorgd’ over het lot van meisjes en vrouwen in Afghanistan. ‘We roepen machthebbers in heel Afghanistan op hun bescherming te garanderen’, klinkt het.

De bezorgdheid is wereldwijd erg groot nu de radicaalislamitische taliban de macht na ruim twintig jaar opnieuw hebben overgenomen in Afghanistan. De ultraconservatieve groepering heeft geen al te beste reputatie op vlak van vrouwenrechten: onder hun bewind in de jaren 90 konden meisjes in Afghanistan bijvoorbeeld niet naar school en konden vrouwen niet buitenshuis werken.

Bescherming garanderen

Dat de leiders van de taliban gisteren/dinsdag tijdens een persconferentie beloofden dat ze de vrouwenrechten zullen respecteren ‘binnen het kader van de sharia’ (de islamitische wet, red.), stelt de internationale gemeenschap niet gerust. ‘We zijn diep bezorgd over Afghaanse vrouwen en meisjes en hun recht op onderwijs, werk en bewegingsvrijheid. We roepen zij die een machtspositie in Afghanistan bekleden op om hun bescherming te garanderen’, zeggen een twintigtal landen woensdag in een gezamenlijk persbericht.

Naast de EU, de VS en het Verenigd Koninkrijk gaat het om Albanië, Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Honduras, Guatemala, Noord-Macedonië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Paraguay, Senegal en Zwitserland.

De betrokken landen zeggen nog van nabij te zullen opvolgen hoe de toekomstige regering in Afghanistan de rechten en vrijheden ‘die al 20 jaar deel uitmaken van het leven van vrouwen en meisjes’ zullen vrijwaren.

Partner Content