De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet tevreden over de terreinwinst die de Koerden in het noorden van Syrië boeken, ook al gaat die ten koste van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Turkije zal nooit de oprichting van een Koerdische staat in Syrië, vlak bij Turkije, tolereren, waarschuwde het Turkse staatshoofd.

Gunstige houding jegens jihadisten

Erdogan beschuldigt de Koerdische strijders ervan, de "demografische structuur te veranderen" in de door hen veroverde gebieden. Hij alludeerde daarmee op een verdrijving door de Koerden van de Arabische en Turkmeense bevolkingsgroepen in die regio.

De onvrede van Erdogan kan geïnterpreteerd worden als een bewijs van de gunstige houding die Ankara jegens de jihadisten in Syrië aanneemt, maar dat wil het conservatief-islamitische staatshoofd, dat al jaren ijvert om in Syrië Bashar al-Assad van de troon te stoten, niet geweten hebben. Ankara houdt het erbij dat het in Syrië de "gematigde rebellen" steunt.

Van centrale gezag afscheuren

De Koerden van de YPG (Eenheden ter bescherming van het Koerdische Volk) onderhouden banden met de Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije, en dat zit Erdogan hoog. Volgens Ankara is de PKK een "terreurgroep". De Turkse overheid is als de dood dat de Turkse Koerden zich door hun Syrische volksgenoten laten inspireren in hun strijd om zich van het centrale gezag af te scheuren. (Belga/WB)

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet tevreden over de terreinwinst die de Koerden in het noorden van Syrië boeken, ook al gaat die ten koste van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Turkije zal nooit de oprichting van een Koerdische staat in Syrië, vlak bij Turkije, tolereren, waarschuwde het Turkse staatshoofd.Erdogan beschuldigt de Koerdische strijders ervan, de "demografische structuur te veranderen" in de door hen veroverde gebieden. Hij alludeerde daarmee op een verdrijving door de Koerden van de Arabische en Turkmeense bevolkingsgroepen in die regio. De onvrede van Erdogan kan geïnterpreteerd worden als een bewijs van de gunstige houding die Ankara jegens de jihadisten in Syrië aanneemt, maar dat wil het conservatief-islamitische staatshoofd, dat al jaren ijvert om in Syrië Bashar al-Assad van de troon te stoten, niet geweten hebben. Ankara houdt het erbij dat het in Syrië de "gematigde rebellen" steunt. De Koerden van de YPG (Eenheden ter bescherming van het Koerdische Volk) onderhouden banden met de Koerdische Arbeiderspartij PKK in Turkije, en dat zit Erdogan hoog. Volgens Ankara is de PKK een "terreurgroep". De Turkse overheid is als de dood dat de Turkse Koerden zich door hun Syrische volksgenoten laten inspireren in hun strijd om zich van het centrale gezag af te scheuren. (Belga/WB)