Zo'n twee weken na zijn zege bij het omstreden grondwetsreferendum is de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opnieuw lid van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP. Op 21 mei is er een buitengewoon partijcongres van de AKP in Ankara, waar Erdogan bovendien opnieuw kan worden verkozen tot partijleider.

Een en ander is het gevolg van het grondwettelijk referendum dat hoofdzakelijk ging over vraag of er meer macht zou moeten gaan naar het parlement of naar de president. Door de nipte overwinning voor het presidentieel systeem breidde Erdogan zijn macht aanzienlijk uit, waarna hij werk maakte van een hervorming die hem toelaat lid van een partij te zijn. Voorheen was het van volgens de grondwet voor een president verboden om banden te hebben met een politieke partij.

Daar komt nu dus verandering in. Erdogan was zelf overigens een van de medeoprichters van de AKP en stond aan het hoofd van de partij tot zijn verkiezing tot president in augustus 2014. Sindsdien was hij weliswaar geen lid meer, maar oefende hij wel nog een grote invloed uit binnen de AKP.

Zo'n twee weken na zijn zege bij het omstreden grondwetsreferendum is de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opnieuw lid van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP. Op 21 mei is er een buitengewoon partijcongres van de AKP in Ankara, waar Erdogan bovendien opnieuw kan worden verkozen tot partijleider. Een en ander is het gevolg van het grondwettelijk referendum dat hoofdzakelijk ging over vraag of er meer macht zou moeten gaan naar het parlement of naar de president. Door de nipte overwinning voor het presidentieel systeem breidde Erdogan zijn macht aanzienlijk uit, waarna hij werk maakte van een hervorming die hem toelaat lid van een partij te zijn. Voorheen was het van volgens de grondwet voor een president verboden om banden te hebben met een politieke partij.Daar komt nu dus verandering in. Erdogan was zelf overigens een van de medeoprichters van de AKP en stond aan het hoofd van de partij tot zijn verkiezing tot president in augustus 2014. Sindsdien was hij weliswaar geen lid meer, maar oefende hij wel nog een grote invloed uit binnen de AKP.