BND-topman Bruno Kahl zei eerder in het weekblad Der Spiegel dat Turkije 'ons op verschillende niveaus heeft proberen te overtuigen' van de betrokkenheid van Gülen, maar dat 'hen dat tot dusver niet is gelukt'. Na de couppoging van 15 juli werden in Turkije grootschalige zuiveringsacties uitgevoerd (in het leger, justitie, het onderwijs en de pers) die volgens Kahl sowieso plaats hadden gevonden, maar voor Turkse president Recep Tayyip Erdogan was de putsch 'een welgekomen voorwendsel'.

Fethullah Gülen, REUTERS
Fethullah Gülen © REUTERS

Erdogan is het echter niet eens met die analyse, zegt zijn woordvoerder Ibrahim Kalin zondag. Integendeel: Kahls verklaringen bewijzen dat Gülen op de steun van Duitsland kan rekenen, zei hij op CNN Turk.

De spanningen tussen Turkije en verschillende Europese landen, zoals Duitsland en Nederland, lopen al enkele weken hoog op. Dat heeft alles te maken met de meetings die Turkse politici in Europa willen organiseren naar aanleiding van het grondwettelijk referendum van 16 april, dat de macht van Erdogan aanzienlijk zou kunnen versterken.

BND-topman Bruno Kahl zei eerder in het weekblad Der Spiegel dat Turkije 'ons op verschillende niveaus heeft proberen te overtuigen' van de betrokkenheid van Gülen, maar dat 'hen dat tot dusver niet is gelukt'. Na de couppoging van 15 juli werden in Turkije grootschalige zuiveringsacties uitgevoerd (in het leger, justitie, het onderwijs en de pers) die volgens Kahl sowieso plaats hadden gevonden, maar voor Turkse president Recep Tayyip Erdogan was de putsch 'een welgekomen voorwendsel'.Erdogan is het echter niet eens met die analyse, zegt zijn woordvoerder Ibrahim Kalin zondag. Integendeel: Kahls verklaringen bewijzen dat Gülen op de steun van Duitsland kan rekenen, zei hij op CNN Turk.De spanningen tussen Turkije en verschillende Europese landen, zoals Duitsland en Nederland, lopen al enkele weken hoog op. Dat heeft alles te maken met de meetings die Turkse politici in Europa willen organiseren naar aanleiding van het grondwettelijk referendum van 16 april, dat de macht van Erdogan aanzienlijk zou kunnen versterken.